JUSS OG SAMFUNN

Ingen vil etterforske Fast

Kredittilsynet klager på henleggelse, men både Økokrim og Oslo-politiet er bastante på at de ikke har tid.

30. juni 2008 - 15:34

Kredittilsynet presser på for at politiet skal etterforske søkemotorselskapet Fast, men verken Økokrim eller Oslo-politiet har planer om å etterforske selskapet.

Kredittilsynet mener å ha avdekket oppblåste regnskaper hos selskapet. Våren 2007 kikket Kredittilsynet Fast i kortene, og det førte til at de valgte å anmelde selskapet til politiet.

- Under den følgende granskningen avdekket vi alvorlige feil i inntektsføringen. Sammenholdt med andre opplysninger førte dette til at vi så oss nødt til å politianmelde saken, sier avdelingsdirektør Anne Merethe Bellamy i Kredittilsynet til VG.

I en reportasje i Dagens Næringsliv kommer det fram at sjefene i søkemotorselskapet manipulerte aksjekursen før det ble solgt til Microsoft. Det viste seg at kontrakter for over 100 millioner kroner ikke var reelle. Selskapet førte store beløp som inntekter, mens det isteden var avtaler med potensielle kunder, avtaler som langt fra var i havn.

Økokrim hadde ikke kapasitet til å ta saken. Det hadde heller ikke Oslo-politiet som henla.

Men Kredittilsynet gir seg ikke med det, og har varslet at de vil påklage henleggelsen til statsadvokaten og muligens videre til Riksadvokaten.

Seksjonssjef Siw-Mette Thomassen i Kredittilsynet forteller til NTB at klagen til statsadvokaten blir sendt til mandag. Hun mener saken er viktig fordi den kan påvirke folks tillit til kredittmarkedene.

- Vi synes det er beklagelig at en ikke finner ressurser til å etterforske en sak som er så viktig for verdipapirmarkedene. En sak som dette gjør at det kan rokke ved tilliten til verdimarkedene, og det kan komme til å berøre folk, sier Thomassen til NTB.

På tross av den siste utviklingen vil ikke Økokrim se på saken på nytt.

- Vi har hatt saken til vurdering og bestemt at vi ikke åpner etterforskning. Vi går for full maskin og det er mitt ansvar at folk her ikke brekker ryggen. Det er heller ikke noe poeng at vi tar inn ting vi ikke får gjort noe med, sier økokrimsjef Einar Høgetveit til NTB.

Avgjørelsen ble tatt for en tid tilbake, men den nye utviklingen rokker ikke ved avgjørelsen. Økokrimsjefen har imidlertid forståelse for

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

- Jeg skjønner at de synes denne saken er viktig, men jeg har vår virksomhet å ivareta. Vi kan ikke yte mer enn vi gjør. Sånn er situasjonen. Skulle vi tatt saken vil det bety at vi må legge ned alt annet vi driver med, sier han til NTB.

Heller ikke Oslo-politiet vil ta i saken før noen tvinger dem til å gjøre det.

- Vi har ikke kapasitet, men blir vi pålagt å ta saken av statsadvokaten, så må vi legge bort andre saker som er påbegynt og som vi mener er viktige. Dette er litt valget mellom pest og kolera, sier seksjonssjef Gro Smogeli i Oslo politidistrikt til NTB.

Hun sier politiet gjerne skulle tatt saken, men at konsekvensene av det som er avdekket, ikke har stor nok betydning for allmennheten.

- Vi er pålagt av riksadvokaten å prioritere økonomisk kriminalitet av alvorlig karakter, særlig den som rammer fellesskapet. Og en kan vel ikke si at denne saken rammer fellesskapet. Men vi synes den er alvorlig og ser stygg ut, sier hun. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.