Innbrudd hos halvleder-gigant

Lager utstyr for Intel, Samsung og TSMC.

DATAINNBRUDD: Nederlanske ASML har arbeidet med EUV, nestegenerasjons fotolitografi, i mange år. Selskapet er nøkkelleverandør av avansert utstyr til etsing av silisiumskiver og har all verdens prosessorgiganter på kundelisten.
DATAINNBRUDD: Nederlanske ASML har arbeidet med EUV, nestegenerasjons fotolitografi, i mange år. Selskapet er nøkkelleverandør av avansert utstyr til etsing av silisiumskiver og har all verdens prosessorgiganter på kundelisten. Bilde: ASML
2. mars 2015 - 10:05

Det nederlandske teknologiselskapet ASML er verdens fremste leverandører av fotolitografisk utstyr og maskineri for brikkeproduksjon. På kundelisten står halvledergiganter som Intel, Samsung og TSMC, som har pøst milliarder av dollar inn i virksomheten.

Vi snakker om høyteknologi som er selve nøkkelen i arbeidet med videre krymping av kretskomponenter. ASML er helt sentrale i utviklingen som populært er kjent som «Moores lov», som ikke er en naturlov, men snarere drevet av intens forskning og utvikling.

Les også: Dette er Intels fremtid

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Datainnbrudd

ASML varslet søndag at de har startet etterforskning av et datainnbrudd, som nylig skal ha blitt oppdaget.

De har foreløpig ikke funnet bevis på at «noe av verdi» er kompromittert. Det oppgis at innbruddet har gitt uvedkommende uautorisert adgang til en «begrenset del» av IT-systemene deres.

- ASML tok umiddelbart grep for å begrense omfanget og gjennomfører nå en etterforskning. Tiden fra innbruddet ble gjennomført til det ble oppdaget av våre teknikere var kort. På dette tidspunktet ser det ut til at bare en begrenset mengde data er berørt. ASML har ikke funnet bevis for at verdifulle filer, verken fra ASML, våre kunder eller partnere, er kompromittert, uttaler selskapet.

Ellers er det svært sparsomt med detaljer. Tidspunktet for hackerinnbruddet eller metodene brukt er ikke nærmere beskrevet. Det oppgis at de ikke med sikkerhet kan vite hvem som sto bak.

- I likhet med andre ledende virksomheter blir også ASML utsatt for kyberangrep. Vi tar beskyttelse av kunnskap svært alvorlig og jobber kontinuerlig med å forbedre vårt forsvar mot hackerforsøk og mulighetene til å oppdage dem, heter det i kunngjøringen.

ASML sier at de ikke har til hensikt å dele ytterligere informasjon om hendelsen, med mindre det skjer en betydelig utvikling i saken.

Kina anklaget

Allerede fredag før helgen meldte det nederlanske teknologinettstedet Tweakers.net om datainnbruddet. De viste til flere uavhengige, anonyme kilder som hevder at kinesiske spioner skal ha stått bak angrepet. Også den nederlandske kringkastingen NOS meldte dette.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.