For 15. gang skal Innovasjon Norge de beste suksesshistoriene fra norsk næringsliv. I fjor vant IKT-bedriften Armusement.
Nå jakter Innovasjon Norge på gode IKT kandidater til Skaperkraft 2008. I tillegg til årets Reodor.
- Vi har nå startet jakten på årets Reodor over hele landet. Reodor er blitt et symbol på innovasjons- og oppfinnerglede. Vi synes det er på sin plass å dele ut en Reodorpris, en hederspris for en vinner som har skapt en ny produktidé, sier Kjetil Svorkmo Bergmann i Innovasjon Norge, i en pressemelding.
Det er ingen tvil om at Norge trenger å fremheve innovatører. I en ny OECD-rapport om norsk innovasjonspolitikk konkluderes det med at Norge skårer høyt på innovasjon og næringsutvikling, men at Norge gjør det mindre bra innenfor en rekke grunnleggende vitenskaper, teknologier og innovasjonsindikatorer.
- Fremtidens velferd skal bygges på høy kompetanse og gode ideer. I et lite land med gjennomgående små miljøer krever dette maksimal utnyttelse av den skaperkraften vi har tilgjengelig. Dette er bakgrunnen for at vi arrangerer Skaperkraft som kårer det beste innen norsk innovasjon, sier Svorkmo Bergmann.
Nytt av året er Internasjonaliseringsprisen som hedrer de som tør hive seg ut i den internasjonale konkurransen.
- For å vinne på en internasjonal arena er det avgjørende at norske bedrifter hevder seg innen innovasjon. Norge trenger bedrifter som tør å gå nye veier og investere i gode ideer som skaper internasjonale suksesshistorier. Når vi opprettet en egen internasjonaliseringspris er dette for å hedre de som tør og motivere dem som bør, sier Svorkmo Bergmann i Innovasjon Norge.
Skaperkraft 2008 arrangeres i Oslo Konserthus 3. desember. Søknadsfristen er 15. oktober.
Tidligere vinnere av Reodorprisen:
- 1994: Sjur Dagestad, Tom Ødemark og Magne Bjørkhaug for et fakkeltenningssystem.
- 1995: Birger Atle Orten, MediTron AS, for elektronisk stetoskop.
- 1996: Torfinn Johnsen, Tj Invent AS, for en elektrofysisk renseprosess.
- 1997: Dag Henriksen, Sinus Motor ConcentAS, for effektiv og miljøvennlig motor.
- 1998: Olav Ellingsen, Eureka Oil ASA, for etsystem for stimulering av oljereservoirer.
- 1999: Atle Kleven og Ronald Mårvik, Trondheim, for et instrument til bruk ved kikkhulloperasjoner.
- 2000: Hanne Storm, for en detektor som måler smerte hos pasienter som ikke kan meddele seg. Stein Aker fikk Kreativitetprisen for en sikkerhetsanordning for person- og godsheiser.
- 2001: AaTechnology ved brødrene Agnar og Harald Aadland, for en ny mekanisme, en slags orm til innvendig vedlikehold av rør. Roger Hansen fikk Kreativitetsprisen for en vibrator som fjerner is og snø fra kraftledninger.
- 2002: Tor Inge Tønnessen og Peyman Mirtaheri for biosensoren IscAlertsom kan påvise iskemi, en tilstand der vevet ikke får nok blod. Jone Edland fikk Kreativitetsprisen for en ny type sekskantet skruespor.
- 2003: Dr.philos Frank Karlsen, NorChip A/S for en ny testmetode, PreTect HPV-Proofer til å påvise fare for livmorhalskreft hos kvinner. Henry Østhassel fikk Kreativitetsprisen for å ha utviklet og tatt patent på et nytt, kreativt lyskonsept til bruk ved skilting og reklame.
- 2004: Prisen ble ikke delt ut.
- 2005: PANEDA AS i Selje i Sogn og Fjordane for et trådløst kabel-TV for folk i vanskelig
tilgjengelige strøk.
- 2006: ARM Norway AS/Falanx Microsystems i Trondheim for sin teknologi for grafikk til
bærbare apparater som mobiltelefoner.
- 2007: Armusement AS fra Vest-Agder for en ny teknologi der du i sanntid kan bevege deg blant virtuelle elementer. Med elektroniske briller får deltakeren en virtuell verden lagt oppå den virkelige.