BEDRIFTSTEKNOLOGI

Inspirerte Cuba til å lage egen Linux

Friprog-guru Richard Stallman fikk Castro til å innse farene ved piratkopiert Windows.

13. feb. 2009 - 10:05

På en konferanse i Cubas hovedstad Havana om «teknologisk suverenitet» lanserte myndighetene en nasjonal utgave av Linux, kalt «Nova», melder nyhetsbyrået Reuters. Ifølge en video på Youtube, er det fullstendige navnet «Nova Baire». Videoen demonstrerer blant annet hvordan systemet installeres.

Hittil har pc-er og servere i Cuba stort sett holdt seg til Microsoft-produkter. Den offisielle amerikanske handelsboikotten gjør at varene i hovedsak er piratkopierte. Etter hvert som Microsoft trapper opp kampen mot ulovlig kopiering, blir det stadig vanskeligere å holde IT-systemene oppdatert.

Myndighetene på Cuba tror det er en annen sikkerhetsfare forbundet med å bruke Windows: De tror amerikansk etterretning kan ha lagt inn egen kode i programvare som er tilgjengelig for kubanerne på det ulovlige markedet.

– Det er viktig for oss å få bedre kontroll over den informatiske prosessen, sa kommunikasjonsminister Ramiro Valdes. Han leder en kommisjon som skal håndtere overgangen til fri programvare.

Hector Rodriguez, rektor ved «skolen for fri programvare» ved det kubanske informatikkuniversitetet Universidad de Ciencias Informaticas, sier at per i dag kjører om lag 20 prosent av landets datamaskiner Linux. Flere offentlige organer har gått i spissen. Overgangen møter motstand fra statseide selskaper som har laget egne applikasjoner på Windows-plattformen, sier Rodriguez. Han tro overgangen fra Windows til Linux vil ta tid, men håper at 50 prosent av landets datamaskiner vil kjøre Linux innen fem år.

Fordelen med friprog, ifølge Rodriguez, er at den umulig kan inneholde svarte hull og ondsinnet kode. Han mener friprog også ligger tettere opp til Cubas offisielle ideologi om uavhengighet og suverenitet.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press, ble utviklingen av «Nova» utløst av et besøk til Havana av friprog-guru Richard Stallman i februar 2007.

Stallman var invitert – av den samme rektor Rodriguez – til å tale på en internasjonal konferanse om kommunikasjon og teknologi. Han tok opp de samme temaene som Rodriguez snakket om til Reuters, samt andre fordeler ved å bruke programvare i åpen kildekode.

I august i fjor publiserte amerikanske Computerworld et langt intervju med Stallman om besøket på Cuba: Free software pioneer Richard Stallman on his experience in Cuba. Her redegjør Stallman også for sine kontakter med kubanske menneskerettsaktivister.

I intervjuet forklarer Stallman hvorfor Windows ikke kan betraktes som friprog, selv i et land hvor det distribueres gratis og fritt, og hvor Microsoft verken kan saksøke brukere eller håndheve sine lisensregler.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– [Kubanerne] har ikke kildekoden [til Windows]. Det betyr at de ikke kan undersøke den for å avdekke ondsinnede egenskaper og bakdører, som vi har all grunn til å anta finnes. Derfor burde de virkelig ikke bruke [Windows], men dette er de seg ikke bevisst, med unntak av myndighetene.

Nova Baire bygger på den kildekodebaserte Linux-distribusjonen Gentoo. Installasjonen krever at man laster det kildekoden, og kompilerer den før man installerer den.

Kina har lenge hatt en egen nasjonal Linux-distribusjon, Røde Flagg.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.