BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel tror på CPU-er med 1000 kjerner

Spørsmålet er hva de kan brukes til.

Intel-prosessor med 48 kjerner.
Intel-prosessor med 48 kjerner. Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
28. des. 2010 - 13:44

Intel har demonstrert eksperimentelle prosessorer med opptil 80 kjerner, men har foreløpig ingen planer om å masseprodusere disse brikkene, som kalles for «single-chip cloud computer» (SCC). Det finnes trolig ikke programvare som har mulighet til å utnytte så mange CPU-kjerner.

I et intervju med ZDNet UK forteller Timothy Mattson i Intel at arkitekturen i brikkene i teorien kan skaleres til over tusen kjerner. Dersom dette blir virkelighet, må selskapet løse et annet problem, nemlig hvordan en slik prosessor kan programmeres på en effektiv måte.

Spørsmålet er i hvor stor grad det er mulig å dele opp applikasjoner i deler som kjøres parallelt og andelen av programmet som må kjøres serielt.

Mattson forteller at dersom S representerer den serielle delen av programmet, vil ytelsesøkningen aldri bli høyere enn 1/S, uavhengig av hvor mange kjerner man har.

Nå finnes det prosessorenheter som har langt mer enn 80 kjerner. AMDs nyeste grafikkprosessor, Radeon HD 6970, har 1536 streamprosessorer som jobber parallelt. Men streamprosessorer er mye enklere og mer spesialiserte enn vanlige CPU-kjerner, noe som gjør at bruksområdene er langt begrenset. Men de er svært effektive når de brukes til å utføre operasjoner på store, relativt uniforme datasett. Derfor blir slike løsninger stadig vanligere i superdatamaskiner, i tillegg til i skjermkortet til vanlige pc-er.

Intel-prosessor med 48 kjerner. <i>Bilde: Intel</i>
Intel-prosessor med 48 kjerner. Bilde: Intel

Mattson forteller at Intel studerer grundig et sett med applikasjoner som kan kreve så mange som tusen CPU-kjerner.

– For eksempel, dersom en datamaskiner leser inn naturlig språk pluss visuelle stikkord som gestikulering, og presenterer resultater i en visuell form syntetisert fra komplekse 3D-modeller, vil vi lett kunne konsumere tusen kjerner, sier han.

Selv om arkitekturen skalerer, gjør ikke dagens prosessteknologi det. Det er her Moores lov kommer inn.

– Dersom integrasjonskapasiteten dobles for hver generasjon og en generasjon er på to år, vil vi i løpet fire eller fem doblinger av dagens 48 kjerner, oppnå 1000. Så det er egentlig et spørsmål hvor lenge være fabrikker kan holde følge med Moores lov, sier Mattson.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.