Etter 16 år med utvikling begynte Intel i juni i år å levere selskapets første optiske transceivere bygget med silisiumbasert fotonikk.
Dette fortalte Diane M. Bryant under årets utgave av Intel Developer Forum, i går. Bryant, leder Intels Data Center Group.
Les også: Morgendagens datamaskiner kan få optisk systemminne
Silisiumbasert laser
Det som ifølge Bryant skiller Intels nye produkter fra andre optiske nettverk, er at også selve laseren er lagd av silisium. Det er skal flere fordeler med dette.
På grunn av at det meste av transceiverne kan lages med vanlige silisiumlitografi, kan mer av produksjonen automatiseres. Dette inkluderer justeringen av laserne, og dette skal bidra til at produksjonskostnadene kan reduseres.
I tillegg innebærer bruken av silisiumlitografi at justeringen kan gjøres mer nøyaktig enn med manuelle metoder, noe som skal gi transceiverne større rekkevidde.
Les også: Denne prosessoren bruker lys til å kommunisere
To produkter
I første omgang har Intel kommet med to ulike transceivere, Silicon Photonics 100G PSM4 (Parallel Single Mode fiber 4-lane) og Silicon Photonics 100G CWDM4 (Coarse Wavelength Division Multiplexing 4-lane). Begge har en kapasitet på 100 gigabit per sekund og en rekkevidde på flere kilometer.
Microsoft Azure
Også daglig leder for maskinvarearkitekturen i Microsofts Azure-divisjon, Kushagra Vaid, deltok under presentasjonen til Bryant.
Han fortalte at den typiske båndbredden til servere i selskapets datasentre var på 1 gigabit per sekund i 2009. Siden det har den økt gradvis og ventes å ligge på 50 gigabit/s rundt årsskiftet 2016/2017.
– Når vi begynner å komme opp i 100 gigabit/s til servere, noe som vil skje i framtiden, kommer vi til å møte en murvegg. Det er ingen måte for kobber å skalere forbi 100 gigabit per sekund, så vi behøver noen form for ny teknologi som kan brukes til skaleringen.
Pris skal være noe av årsaken til at kobber ikke allerede har blitt skiftet ut med fiber.
- Leste du denne? Gigantene vokser raskest i nettskymarkedet
Mellom svitsjer først
Microsoft skal ta i bruk Intels Silicon Photonics-produkter ganske snart, men i første omgang mellom svitsjer. Vaid sier at løsningen er kostnadseffektiv og gir selskapet en mekanisme til å skalere til enda høyere hastigheter i framtiden. I første omgang er planen å komme opp i 400 gigabit per sekund.
Men det Intel forteller på denne siden, vil denne hastighetsøkningen først bli tilgjengelig om et par år. Samtidig må enhetene bli mindre areal- og energikrevende enn i dag.
Som hos Microsoft, er det i første omgang mellom svitsjer at det er aktuelt å bruke de nye produktene. Men også servere vil kunne ta i bruk tilsvarende løsninger når behovet for alvor melder seg.