FORBRUKERTEKNOLOGI

Intels nye flaggskip «Core i7» er i salg

Selv den rimeligste varianten av denne fire-kjernede PC-prosessoren gir et kraftig sprang i ytelse.

Intels 45 nanomeeters prosess, her illustrert ved Core 2 Duo-prosessorer, ligger også til grunn for den nye Core i7 med fire kjerner. En Core i7 kan beskrives som to sammenslåtte Core 2 Duo med forbedringer innen I/O, minnearkitektur og strømsparing.
Intels 45 nanomeeters prosess, her illustrert ved Core 2 Duo-prosessorer, ligger også til grunn for den nye Core i7 med fire kjerner. En Core i7 kan beskrives som to sammenslåtte Core 2 Duo med forbedringer innen I/O, minnearkitektur og strømsparing.
17. nov. 2008 - 08:56

Intel satser på at pc-leverandørene og deres kunder vil forstå at det er morgendagens produkter som vil berge dem gjennom krisen: I helgen ble de første pc-ene med den nye Core i7-prosessoren – tidligere kjent som «Nehalem» – lagt ut til salg i USA og Japan.

Core i7 slår sammen to av dagens tokjernede 45 nanometers konstruksjon «Penryn» (kjent fra Core 2 Duo-prosessoren) til én firekjernet brikke, og legger til en rekke forbedringer. De første modellene er beregnet på høyytelses arbeidsstasjoner.

Prisene på disse første eksemplarene varierer kolossalt. Basismodellen 920, som kjører i 2,66 GHz, er priset til 284 dollar per stykk i høye kvanta. Den noe kraftigere 940, som kjører i 2,93 GHz koster nesten det dobbelte, 582 dollar, mens toppmodellen 965 Extreme Edition kjører i 3,2 GHz og koster 999 dollar.

Core i7-pc-ene som Dell la ut til salg i USA i helgen er priset fra 949 dollar til 3699 dollar.

Testene som er kjørt av ulike publikasjoner – se for eksempel Tech Report og Extreme Tech – tyder på at Intel ytterligere øker sitt forsprang til AMD innen prosessorer for raske pc-er.

De viser blant annet at i noen tilfeller er den billigste Core i7 (920) raskere enn Intels råeste Penryn-baserte prosessorer, Core 2 Extreme QX9770, som koster nesten fem ganger så mye.

Hver av de fire kjernene i Core i7 kan kjøre to samtidige tråder. Testene viser at Intels flertrådteknologi, Hyper-Threading, fungerer langt mer effektivt i Core i7 enn i tidligere prosessorer. Ytelsen til Core i7 er spesielt imponerende innen anvendelser som gjør bruk av flere samtidige tråder, som videokoding, gjengivelse av 3D-grafikk, filkomprimering og kryptering, heter det.

Dagens Core 2 Duo-prosessor i 45 nanometer har 410 millioner transistorer og dekker en overflate på 1070 kvadratmillimeter. Core i7, også i 45 nanometer, består grunnleggende sett av to Core 2 Duo-prosessorer: Den har en overflate på 263 kvadratmillimeter og teller 731 millioner transistorer. Blant de viktigste forbedringene fra Core 2 Duo til Core i7 er følgende:

  • Core i7 har tre minnekanaler som støtter (krever) DDR3-minne i 1,066 GHz.
  • Minnekontrolleren er lagt til selve prosessoren (AMD var først ute med denne ideen.)
  • Det er en ny høyhastighetssystembuss, kalt Quick Path Interconnect (QPI). Denne forbinder ikke bare prosessoren til andre systemkomponenter, i kommende maskiner med flere Core i7-prosessorer vil den også kunne brukes til å kople prosessorene til hverandre.
  • Sokkelen er ny. Core i7 har også et nytt brikkesett, kalt X58.
  • Strømstyringen er mer avansert.
  • Ved kjøring av én-trådete applikasjoner slår Core i7 seg over i en spesiell «turbo modus» der den aktive kjernen kjøres i høyere klokkefrekvens.

I forhold til Core 2 Duo, antar Intel at Core i7 er dobbelt så rask i å hente data fra minnet.

Nehalem-konstruksjonen er grunnlaget for flere kommende prosessorer fra Intel, beregnet på alt fra bærbare pc-er til servere. De første servermodellene vil komme i første kvartal 2009: Intel tror de da vil være i stand til å ta igjen AMDs nyvunne forsprang med «Shanghai»-prosessoren som kom i salg i forrige uke.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra