Mark Zuckerberg har etter hvert blitt kjent for sine ambisiøse mål om å levere nett-tilgang til flest mulig, og sørge for at også brukere i utviklingsland får tilgang til nettbaserte tjenester.
Hans Internet.org-initiativ er sentralt i dette programmet, og flere profilerte prosjekter har kommer derfra, blant annet den omtalte Aquila-dronen.
Les også: Dette er Facebooks internett-drone
Det overordnede målet er internett til alle, og dette skal menneskeheten klarer å nå i år 2020, mener Mark Zuckerberg. Dette sa ha under sin tale i FN i helgen, der det ble diskutert initiativer for å løse utfordringene med å utrydde ekstrem fattigdom i verden innen år 2030.
En del av dette er såkalte ONE-kampanjen, hvis deklarasjon sier at universell tilgang til internett er essensiell for å nå menneskehetens mål.
Kampanjen sier at nettet tilhører alle, og bør være tilgjengelig for alle. Internett er et kritisk element i å bekjempe urettferdighet, dele ideer og bidra til å skape jobber, heter det i erklæringen.
Mange utfordringer
Over fire milliarder mennesker er i dag fremdeles uten nettdekning, og Zuckerberg sier selv at ut av ti nye mennesker som får tilgang, blir i snitt en person løftet ut fra fattigdom.
Rundt 25 milliarder dollar skal allerede ha blitt satt av til kampanjen.
Les også: Fire milliarder fortsatt uten nett
I tillegg til å støtte disse målene, forteller Zuckerberg at han vil nå jobbe for å gi internett-tilgang til flyktningleir rundt om i verden. Det er foreløpig ikke avklart hvordan det vil fungere i praksis.
Zuckerbergs initiativ har tidligere møtt kritikk for å forsøke å stenge nye nettbrukere inne hos Facebook-tilknyttede tjenester, men tilnærmingen ble gjort mer åpen tidligere i år. Zuckerberg selv innrømmer at ikke alt han gjør er altruisme – alle tjener på at flere er tilkoblet nettet, både menneskeheten og Facebooks resultater.