BEDRIFTSTEKNOLOGI

- iPhone og Android-apps vil dø ut

Mobilapps blir webbaserte, sier Opera-sjef Lars Boilesen og Håkon Wium Lie.

Open up: Den åpne weben vil vinne frem, mener Opera-sjef Lars Boilesen.
Open up: Den åpne weben vil vinne frem, mener Opera-sjef Lars Boilesen.
14. okt. 2010 - 13:13

Apples distribusjonskanal for mobilapplikasjoner til iPhone har vært en dundrende suksess. App Store kan nå skilte med over en kvart million programmer. Googles Android Market vokser også kraftig og har for tiden nærmere 100.000 mobilapps.

Microsoft, Intel, Nokia, Blackberry-produsent Research In Motion (RIM) og HP er andre mektige aktører som satser stort på tilsvarende løsninger.

Det norske nettleserselskapet Opera Software snakker mot alle sammen, når de nå sier at proprietære mobilapplikasjoner ikke er veien å gå.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

I stedet satser de på åpne standarder. Web er nøkkelen for å samle alle plattformene til én, mener de.

- Apps vil bli webbasert, det tror vi. Mobilapplikasjonene vi ser i dag kommer til å bli fullstendig webbasert i fremtiden. Vi tror det ikke vil bli noe monopol blant noe operativsystemer på mobilen.

Det sa Opera-sjef Lars Boilesen under en pressekonferanse i Oslo onsdag, der selskapet for anledningen hadde flydd inn over 50 journalister fra hele verden.

I tillegg til å snakke programvaregigantene midt i mot, er selskapet helt uenig i konklusjonen til det velrennomerte teknologibladet Wired, som i august proklamerte at weben er død. Wired mener lukkede løsninger som mobilapplikasjoner til iPhone og Android vil overta.

- Vi mener at de proprietære løsningene vil dø ut, sier Boilesen.

Opera-sjef Lars Boilesen. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Opera-sjef Lars Boilesen. Bilde: Marius Jørgenrud

Opera satser på widgets, småprogrammer til både TV-er, mobiltelefoner og andre enheter, som er skrevet i åpne standarder.

- Arbeidet med HTML5 startet som et dokumentspråk, men får nå i retning av å bli et applikasjonsspråk også. HTML5 kommer med mye funksjonalitet som vil gjøre det lett å lage kraftige webapplikasjoner, sier Operas teknologisjef Håkon Wium Lie.

Wium Lie har jobbet tett med weboppfinner Tim Berners-Lee på Cern under webens fødsel tidlig på nittitallet. Videre er han viden kjent som oppfinneren av stilsett (CSS) og en sterk tilhenger av åpne standarder.

Blant funksjonene han sikter til når han snakker om kraftige webapplikasjoner er mulighetene som kommer med HTML5.

Lokal lagring av informasjon fra webapplikasjoner, støtte for geo-lokasjon som viser hvor brukeren befinner seg i terrenget og webfonter, er blant mulighetene Wium Lie fremhevet under sin presentasjon.

- Noen mener weben er død, men det er vi uenige her i Opera. Wired pekte på at video tar over mye, men jeg mener video er en del av weben. Weben er ikke i ferd med å krympe, tvert imot vokser den voldsomt, mente Håkon Wium Lie.

Han gikk også rett i strupen på de som mener lukkede plattformer eller proprietære programmer vil fortrenge den åpne weben.

- iPad vil vinne, iPhone vil vinne, sier folk. Og Apple har kredittkortet ditt lagret også. Vi mener de samme mulighetene kommer til web. Du vil få betalingsmuligheter gjennom web, du vil også få tilgang til maskinvaren akkurat som proprietære apps har, sa Wium Lie.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.