KARRIERE

IT-ansatte tør ikke å klage om overtid

IT-folk sier ikke nei til arbeidspress i frykt for karrieren, mener tillitsvalgte Kjell Flagstad.

IT-bransjen preges av raske og hyppige omstillinger, og arbeidspresset blir ekstra stort når bedriftene sliter med å bemanne prosjektene. Dette gir knappe tidsfrister og beinharde mål som kan gjøre livet for tøft for mange.

Noen, men langt fra alle, får betalt for denne overtiden. I forrige uke fikk digi.no advokat Carl F. Kjeldsberg til å forklare hva som var gjeldende regler for overtid i IKT-bransjen: IKT-bransjens ubetalte overtid er ulovlig.

Arbeidstilsynet frykter at det er først og fremst de unge IT-ansatte som kan være mest sårbare ettersom de er i en etableringsfase og gjerne vil bevise hva de er god for til sin nye arbeidsgiver.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Hovedtillitsvalgt og formann Kjell Flagstad i IT-Forbundet bekrefter overfor digi.no at han flere ganger i uken mottar tilbakemeldinger fra medlemmer som klager over for hardt arbeidspress.

Flagstad leder en fagorganisasjon med 1 700 medlemmer fra forskjellige IT-bedrifter.

– Utfordringen er at det er ofte unge, pliktoppfyllende og ansvarsbevisste IT-folk som vil vise til gode resultater som risikerer å møte veggen. De ønsker ikke å sette arbeidsgiveren i et dårlig lys, og er dessuten redd for at det kan hemme videre lønn og karrieremuligheter. Derfor får vi ofte ikke lov til å gå videre til ledelsen og fortelle om problemene, forteller Flagstad til digi.no.

Flagstad mener problemet med utbrenthet har bare tilspisset seg de siste tre til fire årene.

- For fire år siden uttalte jeg til digi.no at utbrenthet kunne forekomme. I dag må jeg bare konstatere at det har blitt et stort problem. – For fire år siden uttalte jeg til digi.no at utbrenthet kunne forekomme. I dag må jeg bare konstatere at det har blitt et stort problem, sier han.

Flagstad peker også på at IT-bransjen er utsatt for langtidssykemeldinger, til tross for at den omfatter mange såkalte IA-bedrifter («inkluderende arbeidsliv»).

Noe av utfordringen er at de fleste IT-bedrifter lokker med stor grad av fleksibilitet, der man kan styre sin egen arbeidsdag. Dette kompenseres ofte for overtid.

– Men det vi ser er at mange heller da velger ekstra mye. Jobbene kan dessuten være både morsomme og spennende, og man skjønner ikke helt sin egen begrensning. Jeg har selv sittet oppe i prosjekter der klokken har blitt både 3 og 4 på natten. Det er klart at slikt arbeidspress ikke er bra i lengden, påpeker Flagstad.

Han mener de fleste IT-bedrifter ikke praktiserer overtidsbetaling med unntak av administrative stillinger innen lager, logistikk, innkjøp og marked som er mer avhengig av å være til stede og er bundet opp av kunder og ansattes tid.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.