JUSS OG SAMFUNN

IT-giganter lager klubb mot patenttroll

IBM og Cisco er blant de første medlemmene i RPX, som håper å samle mange tusen IT-aktører.

24. nov. 2008 - 09:32

De siste årene er det i USA vokst fram flere selskaper som lever av å kjøpe og håndheve teknologipatenter, uten å produsere eller utvikle noe på egen hånd. Disse kalles populært for «patenttroll». En annen benevning er «non practising entities» eller «NPE».

Blant dem som har gjort seg bemerket de siste månedene, er Intellectual Ventures, et selskap grunnlagt av tidligere teknologisjef Nathan Myhrvold i Microsoft. Intellectual Ventures har ifølge en artikkel i Wall Street Journal (17. september i år) de siste årene kjøpt over 20 000 teknologipatenter innen alt fra lasere til databrikker. De siste månedene skal Intellectual Ventures ha sikret seg lisenspenger på mellom 200 og 400 millioner dollar fra ulike IT-selskaper, blant dem giganter som Cisco og Verizon. (En kopi av artikkelen er lagt ut på nettstedet til Intellectual Ventures.)

Denne virksomheten har utløst minst to initiativer som gjenspeiler IT-selskapers behov for å forsvare seg.

Det ene er stiftelse, Allied Security Trust (AST), som arbeider på ideell basis for å kjøpe opp patenter og garantere at de aldri vil bli håndhevet. AST har rundt 15 medlemmer, og tar sikte på å utvide antallet til mellom 30 og 40. Medlemslisten er ikke offentlig. Ifølge Wall Street Journal er Cisco, Google, HP og Verizon med.

Det andre initiativet som skal forsvare IT-selskaper mot patenttroll ble kunngjort fredag: To utbrytere fra Intellectual Ventures, John Amster og Geoffrey Barker, har opprettet RPX Corporation, med støtte fra blant andre IBM og Cisco.

I motsetning til AST, skal RPX drives med profitt. RPX organiseres som en klubb, der medlemsavgiften varierer avhengig av medlemmets omsetning. Oppstartselskaper betaler 35 000 dollar, mens store selskaper kan betale opptil 4,9 millioner dollar. Hensikten er å kjøpe opp teknologipatenter. RPX garanterer at de ikke vil bli håndhevet, verken mot medlemmer eller mot ikke-medlemmer.

Virksomheten beskrives som «defensiv patentsamling».

RPX ble formelt stiftet i våres, og skal ifølge Techflash.com hittil ha brukt i overkant av 40 millioner dollar på å kjøpe 200 patenter innen blant annet internettsøk, RFID og mobil. De kjøper primært patenter som kan tenkes brukt mot medlemmene dersom de skulle havne hos et patenttroll. Det skal være noen titalls medlemmer per i dag. Håpet er å få flere tusen medlemmer, og sikre seg kontroll over mye av det som måtte komme av vesentlige patenter.

Et viktig problem for teknologiselskaper i dag, er at man uforvarende kan komme til å krenke registrerte patenter når man utvikler nye produkter. Medlemskap hos RPX eller AST kan være redningen i slike situasjoner.

Amster og Barker er lavmælt i sine karakteristikker av Intellectual Ventures. De sier de forlot Myhrvolds virksomhet som følge av «vennlig uoverensstemmelse». De sier de aktivt går gjennom ulike kilder som de kan kjøpe patenter fra, men at de sjelden støter på Intellectual Ventures. De sier de ønsker å betrakte AST som en komplementær virksomhet, ikke som en konkurrent, men innrømmer at det kan forekomme situasjoner der AST og RPX byr mot hverandre for gitte patenter.

Cisco sier RPX er en fornuftig tilnærming til problemet med patentsøksmål fra selskaper som ikke har andre produkter eller tjenester. IBM har bekreftet sin deltakelse.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra