JUSS OG SAMFUNN

IT-giganter slutter seg til global klimastreik

Ansatte hos Amazon, Google, Microsoft og Facebook sier de skal legge ned arbeidet.

Den svenske aktivisten Greta Thunbergs klimaprotest får støtte fra ansatte hos en rekke amerikanske IT-giganter. Hun er for tiden i USA etter å ha krysset Atlanterhavet i en seilbåt.
Den svenske aktivisten Greta Thunbergs klimaprotest får støtte fra ansatte hos en rekke amerikanske IT-giganter. Hun er for tiden i USA etter å ha krysset Atlanterhavet i en seilbåt. Foto: Mike Segar, Reuters / NTB scanpix
18. sep. 2019 - 18:00
Microsofts logo.
Les også

Microsoft-ansatte nekter å utvikle HoloLens-briller for militært bruk

En global klimastreik starter på fredag, rett før miljøtoppmøtet «Climate Action Summit» som avholdes i New York kommende mandag.

Millioner av mennesker vil legge ned arbeidet for å demonstrere mot fossilt brensel, ifølge initiativtakerne.

Det inkluderer ansatte hos Amazon, Google, Microsoft og Facebook, hvor det er etablert egne opprop om å slutte seg til aksjonen. Forbes, Vice og Wired er blant mediene som omtaler dette.

Hvor mange ansatte hos Microsoft, Facebook og Google som planlegger å delta i klimastreiken er uvisst. Hos Amazon skal over 1400 ansatte ha varslet deltakelse. I kunngjøring på Medium stiller de krav om nullutslipp av klimagasser innen 2030.

Det er varslet klimastreik også i Norge på fredag, inkludert demonstrasjon foran Stortinget ved 11-tiden.

Miljøkrav

Dette er en av veldig mange ulike paroler som Google-ansatte reiste under gårsdagens aksjon.
Les også

Mange tusen Google-ansatte la ned arbeidet i protest

Oppropet fra Amazon-ansatte ber ledelsen om å avvikle kontrakter med olje- og gasselskaper, samt slutte å tilby teknologi som lar disse utvinne mer eller oppdage nye reserver.

Det er også et krav at selskapet slutter å finansiere lobbyister og politikere som ikke tror på menneskeskapte klimaforandringer.

– Vi vil at Amazon tar eierskap til sin egen påvirkning, for å bli en dristig leder og påvirke resten av bransjen, sier UX-forsker Sarah Read fra Prime Video og talsperson for Amazon Employees for Climate Justice til Fortune.

En sesjon på årskonferansen til Amazon Web Services om bruk av maskinlæring for å utvinne nye oljefelter, blir i oppropet spesielt nevnt som «skremmende», gitt hva som «står på spill».

Amazon-ansatte har også tidligere streiket, men da har det dreid seg om arbeidsforhold for ansatte ved varelagrene eller distribusjonssentralene.

Aksjonen nå er historisk, mener Wired, som nevner at det vil være første gang i Amazons 25-årige historie at ansatte ved hovedkvarteret i Seattle streiker. Etter sigende vil mange benytte seg av oppspart ferie.

Økende misnøye

Oppgjør med alt fra bedriftskultur til etiske betenkeligheter med kundeprosjekter og hva leveransene kan bli brukt til, later til å være del av en trend.

Det siste året har misnøyen kommet til syne hos flere amerikanske teknologigiganter, blant annet i form av demonstrasjoner, underskriftskampanjer og åpne protestbrev.

Utenlandske medier melder at flere Google-ansatte har sagt opp som følge av Googles planlagte sensurerte søkemotor tilpasset Kina.
Les også

Google-ansatte sier opp i protest mot Kina-sensur

Senest i fjor høst la tusener av Google-medarbeidere ned arbeidet i en aksjon, hvor det ble protestert mot en lang rekke forhold. Det inkluderte alt fra selskapets håndtering av seksuell trakassering på arbeidsplassen til misnøye med leveranser av teknologi til militær bruk.

På grasrota har IT-ansatte organisert en bransjebevegelse kalt #TechWontBuild for å bekjempe kontroversielle leveranser og prosjekter med teknologi de frykter blir misbrukt, som blant annet amerikanske grensemyndigheters bruk av ansiktsgjenkjenning.

Fredagens aksjon skjer samtidig med at Apple lanserer iPhone 11. Ingen av Apples ansatte skal foreløpig ha uttalt seg om klimastreiken, skriver Vice.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.