IT-NORGE

IT-ministeren lærte om friprog

- Har ikke et religiøst forhold til fri programvare, sier Rigmor Aasrud på besøk hos Friprogsenteret.

(fra v.) Fornyingsminister Rigmor Aasrud besøkte i dag for første gang Friprogsenteret og direktør Heidi Arnesen Austlid.
(fra v.) Fornyingsminister Rigmor Aasrud besøkte i dag for første gang Friprogsenteret og direktør Heidi Arnesen Austlid. Bilde: Marius Jørgenrud
22. feb. 2010 - 17:18

PAPIRBREDDEN/DRAMMEN (digi.no): Fornyingsminister Rigmor Aasrud er på farten og lærer av ulike aktører fra IT-bransjen i disse dager.

De siste ukene har turen gått til Microsoft og Opera Software. Mandag besøkte hun friprogsenteret.

På forhånd lurte direktør Heidi Arnesen Austlid i Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare hva slags profil den forholdsvis nye statsråden vil ha til nettopp friprog.

Og svaret kom under besøket. IT-ministeren har et pragmatisk forhold til programvare.

- Drives egentlig offentlig sektor smart nok? Det er det store magiske spørsmålet. Det er ikke lurt å utvikle samme IT-løsning hver for seg for Norges 430 kommuner, åpnet Austlid.

Fornyingsministeren virket under besøket oppriktig interessert i å lære om fri programvare, og dvelte til og med ved selve begrepet.

Da statsråden fikk høre at fri programvare på ingen måte er gratis programvare lurte hun på om ikke begrepet kunne være feil.

- Det er en samledefinisjon på utenlandske betegnelser som blant annet open source. Vi må stadig fortelle at det ikke betyr gratis, sa Austlid.

- Fri programvare er definitivt ikke løsningen på alt, men det ligger mye å hente i felles komponent-tankegangen og det å gjenbruke og dele gode løsninger, sa friprogsenterets Christer Gundersen.

- Hvordan sikrer man at leverandørene av fri programvare ikke selv skaper monopolsituasjon når de skal vedlikeholde løsninger de har utviklet?, spurte Aasrud.

- Det er et godt spørsmål. Poenget er at da kan hvem som helst overta vedlikeholdet. Nettopp fordi lisensen og kildekoden er fri hindrer man monopoldannelse, mente Gundersen.

Statsråden gjorde ellers et poeng av at hun ønske å vite om kontaktstrømmene for å forstå hvordan forretningsmodeller i IT-bransjen faktisk fungerer.

- Får det offentlige en større regning knyttet til konsulentvirksomhet hvis de velger friprog?, ville hun vite.

Man slipper kostnaden forbundet med programvarelisensen, men denne utgjør kanskje så lite som 8 prosent i et programvareprosjekt, var svaret fra friprogsenteret. Som kjent tilkommer utgifter til både drift, forvaltning og utvikling uansett hva du velger.

- Dumt å finne opp hjulet på nytt

IT-ministeren fortalte at hun ønsker seg flere digitale løsninger i offentlig sektor, og at disse skal være førstevalget for innbyggerne.

- Mye av tankerekken som ligger til grunn med friprog høres smart ut. Jeg begynner å få dannet meg et bilde av mulighetene med friprog og hvordan dere tenker dette i brukt i praksis, sa Aasrud. Og ikke minst:

- Det er ingen vits i å finne opp hjulet mange ganger og gjøre hjulet så dyrt som mulig. Samtidig er det viktig å ha en sikkerhet, både for brukerne og i forhold til trygge leveranser.

IT-ministeren understreket at hun har et pragmatisk forhold til programvaremodeller.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

- For meg handler IKT i offentlig sektor om understøtting. Vi driver ikke med IKT bare for IKT-ens skyld. Det er viktig for oss å drive en mer effektiv forvaltning. Samtidig er IKT-næringen en viktig næring i Norge. Slik har jeg to forskjellige innfallsvinkler til IKT.

Den forrige IT-ministeren kjørte en linje med en preferansepolitikk for fri programvare og åpne standarder.

Ingen religiøs tilnærming

Like klar har ikke Aasrud vært ennå, selv om det nå er gått fire måneder siden hun overtok statsrådstolen. digi.no spurte derfor om dette.

- Vi skal videreføre de linjene som er lagt i IKT-politiken vi har. Det er veldig viktig å legge til rette for åpne standader, og jeg ser at fri programvare har sin nisje i forhold til mye av det vi gjør i offentlig sektor. Men fortsatt er det viktig for meg å skjønne hele verdikjeden.

Fornyingsministeren understreket at det er viktig for henne å ikke ha en religiøs tilnærming.

- Noen ganger er fri programvare bra. Andre ganger kan det være fornuftig å bruke hyllevare med betalte lisenser. Det gjelder å finne den rette sambruken.

- Men vil du føre en preferansepolitikk, som din forgjenger?

- Det må jeg få lov til å komme tilbake til. Inntil videre står den politikken som den forrige ministeren har slått fast.

Samler erfaringer

Rigmor Aasrud fortsetter nå med å samle erfaringer, både fra IT-bransjen og brukere av løsningene deres. Hun varsler at hennes IT-strategi kommer senere, men vil ikke tidsfeste noe.

- Vi kommer til å legge frem et IT-politisk dokument på ett eller annet tidspunkt, men jeg har ikke bestemt meg for når, sier fornyingsministeren.

Friprogsenterets leder var fornøyd etter møtet, både med statsrådens mange spørsmål og at hun virket interessert i å lære om fri programvare. Men også hun etterlyser nå politisk handling.

- Jeg forventer at hun ganske raskt kommer opp med en IT-politikk, sier Heidi Arnesen Austlid.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.