En måte å måle gode tider opp mot dårlige, er å følge stillingsmarkedet.
Rubrikk.no er blant de selskaper som har spesialisert seg på denne typen målinger. I tillegg til følge med på offentlig utlyste stillinger på nettsteder og i papiraviser, sporer de hjemmesidene til 96 prosent av alle IT-bedrifter og følger med på ledige stillinger der.
Rekrutteringsselskaper merker nå at det er trangere tider for nye oppdrag. Samtidig er Rubrikk.no svært tydelige på at spesialister og dyktige mennesker er en stor mangelvare.
– Volumnedgangen merkes mer på lavere stillinger der det ikke skaleres opp lengre i samme takt som tidligere, sier markedssjef Adil Osmani til digi.no.
Ut i fra signalene Osmani har fått, mener han at det nettopp nå kan være spesielt givende å ta videreutdanning og utvikle egen ekspertise. Spesialister er ennå enorm mangelvare, og vil være det fremover.
Helt siden 2004 har IT-bransjen kjempet om nye hoder. Behovet har vært langt større enn det markedet har klart å oppdrive. Kreative metoder har blitt tatt i bruk, alt fra å fly inn indere, søke på internasjonale nettverk, pengebeløp (sign-on fees) ved kontraktinngåelser på nyansettelser og selvfølgelig lokke med høyere lønn.
I lang tid virket behovet umettelig. I mars i fjor målte Rubrikk.no en topp i antall ledige IT-stillinger på 4 012 stillinger.
Men så begynte det å flate ut. Allerede i april skjedde det et kraftig fall, til 2 592 ledige stillinger. Siden ble det 1 891 i juli, 1 622 i august, 1 613 i september, 1 507 i oktober, 1 497 i november og 1 432 ledige stillinger i desember.
– For dem som hadde håpet på et friskt fraspark i 2009, sier tallene noe annet. Januar-tallene viser 1 155 ledige stillinger.
Det er under halvparten av de 2 626 ledige stillingene som Rubrikk målte i januar i fjor.
– Jeg vil ikke kalle det pessimisme lenger, men heller kontrollert usikkerhet. Bedrifter vi snakker med bekrefter at de nå har tatt konsekvensene av at kundene deres utsetter, nedskalerer eller kansellerer prosjekter, sier Osmani.
Det er ennå stort behov for arbeidskraft innen IT, men det er helt tydelig at rekrutteringstakten er lavere enn tidligere.
Osmani tror at et mindre antall stillingsannonser innen IT forklares også ved at det nå er flere søkere innen dette feltet. Rekrutteringen går dermed lettere, og behovet for annonser reduseres.
– Det er viktig å påpeke at det ikke er dramatiske endringer til tross for at antall stillinger er vesentlig lavere enn tidligere. IT-bedriftene er muligens allerede over det verste når det gjelder planlagte nedskjæringer, framholder Osmani.
Rubrikk.no har siden april 2008 sagt at jobbmarkedet innen IT skulle ned, men nå flater fallet ut og de forventer ikke voldsomme svingninger utover det som er varslet tidligere.