TELEKOM

ITU-ballen hos Samferdsel

Departementet må ta stilling til om Norge skal signere ny internasjonal teletraktat.

ITU-konferansen munnet ut i en ny internasjonal teletraktat, som Norge sier stort sett er bra, men foreløpig nekter å signere.
ITU-konferansen munnet ut i en ny internasjonal teletraktat, som Norge sier stort sett er bra, men foreløpig nekter å signere. Bilde: ITUpictures
20. des. 2012 - 14:09

I en melding fra Post- og telesynet, Ny traktat om internasjonal teleregulering, gis en offisiell oppsummering av det som skjedde på ITU-konferansen WCIT-12.

Som kjent, forlot et mindretall på 55 land konferansen, hvorav USA, EU og Norge, uten å skrive under på den endelige traktatteksten (pdf, 30 sider), kjent som International Telecommunications Regulations eller ITR.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Post- og teletilsynet skriver blant annet:

Etter den norske delegasjonens oppfatning, lyktes den vestlige grupperingen godt med å få fjernet henvisninger til uønsket Internettrelatert tekst. For eksempel ble henvisninger til nummer, navn og adresser fjernet. Referanser til begrepet IKT ble fjernet. Det ble eksplisitt presisert at «innhold» ikke omhandles av den nye traktaten.

Den nye ITR [traktaten] inneholder en rekke artikler som vil bidra til å sikre god internasjonal telekommunikasjon, som regler for internasjonal teletrafikk og regler for avregning av maritim telekommunikasjon, bedre regler for internasjonal gjesting, osv.

Sluttdokumentene omfatter traktaten, samt resolusjonen som vakte USA og Norges vrede.
Sluttdokumentene omfatter traktaten, samt resolusjonen som vakte USA og Norges vrede.

Begrunnelsen for hvorfor Norge ikke ville skrive under, er den samme som den delegasjonsleder Willy Jensen oppga i et intervju med digi.no i forrige uke.

I intervjuet åpnet Jensen for at Norge vil kunne skrive under på et seinere tidspunkt.

Post- og tilsynet presiserer følgende:

Samferdselsdepartementet vil nå vurdere resultatet grundigere, trolig sammen med andre departementer.

Den manglende signeringen betyr i praksis lite for internasjonal telekommunikasjon. Inntil videre vil gammel ITR gjelde for Norge og de land som ikke signerte. Nye ITR trer uansett ikke i kraft før i 2015.

Norge vil fortsatt arbeide innenfor ITU spesielt i spørsmål angående radiospektrum, og Norge vil fortsette arbeidet med Internet Governance både i EU og ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) – ikke minst gjennom deltakelse i GAC (Government Advisory Committee).

Signering er med andre ord løftet opp på høyeste politiske nivå. Dersom avgjørelsen om å signere traktaten drøyer, kan det tenkes at partiene vil få spørsmål om saken i anledning stortingsvalget til høsten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.