JUSS OG SAMFUNN

Ivar Aasen-passordet er funnet

For nynorskfolket gikk det halvannet år uten at de fant passordet til Ivar Aasen-databasen. På Slashdot tok det noen timer....

7. juni 2002 - 12:57

Før vi glemmer det: passordet som Ivar Aasen-tunet var på jakt etter er ladepujd (i.e. djupedal baklengs, det vil si familienavnet til den som hadde samlet Ivar Aasen-bøkene)

Internettsamfunnet Slashdot.org, hvor man er stolt av å være nerd, fikset det på noen timer.

Vil du se nærmere på progresjonen på tjenesten, inkludert gratulasjonene, kan du ta en nærmere titt her:"Database files in Microsoft Backup format?"


Men æres den som æres bør. Her er også beviset for at en svenske ved navn Johan Bellander har fått tilgang. Han har lagt ut de 200 første radene i Ivar Aaasen-katalogen.
Se: De 200 første radene i Reidar Djupedals boksamling

Bakgrunnen for det enorme engasjementet fra internettsamfunnet, som etter hvert har fått internasjonale proporsjoner, var at passordet til en katalog over 11.000 oppføringer i en dBase IV hadde gått i graven med mannen som hadde sortert en stor Ivar Aasen-boksamling. Han som gjorde arbeidet, døde før samlingen og databasen fra Reidar Djupedal kom til Ivar Aasen-tunet i Ørsta,

Det eksisterer tre disketter der samlingen er registrert. Den 21. desember 2000 sendte senteret disse til Bibsys i Trondheim, men Bibsys ga opp. Også IT-avdelingen ved Høgskulen i Volda prøvde å åpne databasen, uten å lykkes.

Etter å ha forsøkt i flere år, gikk Ivar Aasen-sjef Ottar Grepstad denne uken ut på NRK Radio (i programmet Her og Nå) og ba hackere om hjelp.

Les føljetongen her:


I går, torsdag, la også senteret ut filene slik at nettbrukerne kunne forsøke seg direkte.

Dette ga umiddelbare resultater.

Ifølge bibliotekar Kirsti Langstøyl ved Ivar Aasen-tunet har det kommet inn en mengde e-post-henvendelser med forslag om passord-løsninger siden natt til fredag. Ivar Aasen-tunet har lovet en gratis tur-retur flyreise til Ørsta fra hvilken som helst flyplass som premie til den første som kommer med løsningen. Hun må se gjennom og teste dem før de utroper en eventuell vinner.

- Det er utrolig bra at folk engasjerer seg, vi synes det er imponerende. Men én sak er å finne passordet: det som nå blir utfordringen er å få orden på all katalogiseringen og eksportere dem over i Bibsys, sier hun.

Hadde de måttet gjøre katalogjobben om igjen, hadde det tatt dem fire år, anslår Langstøyl.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.