Normalt venter børskommentatorer at januar blir en knallmåned. Det forklares i hovedsak med en forventning om stor tilstrømning av penger fra aksje- og pensjonsfond. I år var flere kommentatorer raskt ute med å stemple den formidable kursveksten den første januar uken som en "januar-effekt".
Rent bortsett fra at en slik effekt teoretisk er tvilsom, har dagens og gårsdagens kursfall vist oss at det har vært lite "januar-effekt" i år. Kursutviklingen på IT-aksjene så vel som resten av børsen, har vært preget av noe høyere oljepris, lavere pengemarkedsrenter og sterkere kroner.
Onsdag snudde disse tre variablene. Samtidig falt børsene i Europa. På toppen av dette ble handelen ved børsen i Brasil i ettermiddag stoppet etter kort tid på grunn av et voldsomt kursfall. I USA falt NASDAQ-indeksen 2,8 prosent tirsdag. Onsdag åpnet både Dow Jones og NASDAQ Composite klart ned, sistnevnte hele fem prosent umiddelbart.
I sum kan det da kun gå en vei i Oslo.
Ett ensomt unntak onsdag var EDB ASA som fortsatte oppover, denne dagen med 4,5 prosent. Kursutviklingen er drevet av fusjonsforhandlingene med Telenor Programvare. Caset bør være lett å selge inn i markedet selv på en heller traurig dag, og uten at noen kjenner et eventuelt bytteforhold. Fusjonsforhandlingene ble forøvrig behørig kommentert i går (se peker til egen artikkel i margen til høyre). Det eneste som synes å være nytt siden i går er at selskapene bekrefter at det ikke er urimelig å spekulere i en videre utvikling sammen med Posten SDS. Enkelte spekulerer også i et bytteforhold på 1:1.
Av kursutslagene forøvrig er det mest interessant å se på de to største selskapene, NetCom og Merkantildata.
Førstnevnte kom seg heller greit ut av dagen med et kursfall på 2,3 prosent, og det på et ganske ok volum til NetCom å være. Om kursbildet rundt NetCom har vi det siste halvåret - spesielt da kursen i fjor sommer forlot 230 og var oppom 280 kroner - pekt på at det er urimelig å regne med et marked med to aktører på sikt, og at det har sett ut som om alt annet enn fallet i ringepriser tar lenger tid enn markedet har lagt til grunn.
Etter at markedet nå har tatt inn over seg at konkurransebildet fortsatt vil være tøft, og at de enorme overskuddene tar noe mer tid enn tidligere beregnet, klarer aksjen å forsvare en kurs over det tidligere komfortable nivået rundt 180-190 kroner.
Det ser ut til at markedet nå forventer et resultat på mellom 300 og 400 millioner kroner for året. Oppsiden ligger i høye SMS-inntekter, gradvis bedre grep om bedriftsmarkedet og muligens - men kun muligens - lavere markedsføringskostnader (på grunn av provisjonskutt).
Nedsiden antar vi ligger i at trafikkmønsteret vil endre seg slik at balansen mellom utgående og innkommende trafikk forskyves. Selv etter de drastiske kuttene i termineringsprisene har det vært god butikk for NetCom at kunden får innkommende samtaler fra andre nett. Så langt har imidlertid opp mot 70 prosent av trafikken vært innkommende. På sikt vil det være rimelig å forvente en 50/50 fordeling, noe som kan trekke ned gjennomsnittsinntekten.
Et vesentlig usikkerhetsmoment er prestasjonene til selskapet i forhold til markedet (eg. Telenor Mobil).
Merkantildata på sin side trekkes trolig ned som en "norsk aksje". Dette er ikke fullstendig urimelig, da selskapets prestasjoner blir påvirket av den økonomiske utviklingen i Norge. At en stadig større del av omsetningen kommer fra Danmark og Sverige veier selvfølgelig opp for noe av dette, men netto-effekten er ikke positiv alt annet like.
Merkantildata falt 5,8 prosent onsdag og er nå tilbake fra nivået før jul.
Enkelte peker på at et fusjonert EDB ASA/Telenor Programvare, vil gi sterkere konkurranse for både ARK og Merkantildata. Det er heller ingen urimelig påstand, spesielt i relasjon til offentlig sektor.
Den mindre likvide ARK-aksjen klarer seg forøvrig relativt greit, selv om det er mye olje i de historiske regnskapstallene. ARK-partner Suns satsing på telekom blir nå mer og mer tydelig, noe som i hvert fall synliggjør at også ARK er greit posisjonert i en del av markedet som er spådd solid oppgang.