JUSS OG SAMFUNN

Jo Lunder permittert

Styrelederen i Evry blir fremstilt for varetektsfengsling fredag.

Advokat Cato Schiøtz på kontorene til Økokrim i forbindelse med avhør av Jo Lunder i går.
Advokat Cato Schiøtz på kontorene til Økokrim i forbindelse med avhør av Jo Lunder i går. Bilde: Terje Pedersen, NTB scanpix
NTB
6. nov. 2015 - 08:07

Jo Lunder er overbevist om at Telenor vil tjene på Vimpelcoms kjøp av Wind, som Telenor prøvde å hindre.
Jo Lunder er også styreleder i Evry, Norges største IT-selskap med 10.000 ansatte. Evry har så langt nektet å kommentere saken.
Jo Lunder permitteres fra alle sine roller i Fredriksen-gruppen inntil videre fordi han er under etterforskning i Vimpelcom-saken.

«Fredriksen-gruppen er blitt kjent med at Jo Lunder er under etterforskning av norsk påtalemyndighet i forbindelse med Vimpelcom-saken. Etterforskningen er ikke relatert til hans nåværende posisjoner», heter det i en pressemelding fra Fredriksen-gruppen.

– Vi er i samråd med Jo Lunder blitt enige om at han permitteres fra alle sine roller i Fredriksen-gruppen inntil videre, sier Harald Thorstein i Fredriksen-gruppen. Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer.

Les også: Evrys styreleder arrestert på Gardermoen

Nekter

Tidligere i år ble Lunder hentet inn som konsernsjef i Fredriksen-gruppen. Dagens Næringsliv skriver fredag at korrupsjonssiktelsen i Vimpelcom-saken kan komme til å koste ham jobben.

Etter det avisen forstår, vil en langvarig etterforskning i regi av Økokrim kunne gjøre det umulig for Lunder å fortsette i toppjobben. Lunder har selv hevdet at han ikke har medvirket til korrupsjon, og at alt han vet, er formidlet til de rette myndigheter. Men dersom dette skulle vise seg ikke å stemme, må han ifølge DN slutte i konsernsjefjobben hos John Fredriksen.

Fengslingsmøte fredag

Lunder ble pågrepet av Økokrim på Gardermoen onsdag kveld. Den tidligere Vimpelcom-sjefen er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med en millionutbetaling til en konto i Sveits i 2011. Han ble avhørt av Økokrim torsdag, og fredag blir ham framstilt for varetektsfengsling.

– Siktelsen omfatter en utbetaling på 30 millioner dollar til en konto i Sveits i 2011. Den har Jo Lunder forklart seg grundig om. Han har forklart seg om hvilken kunnskap han hadde og hva han gjorde da den kom opp. Dette var en utbetaling som skjedde cirka to måneder etter at han tiltrådte som administrerende direktør, opplyste forsvareren hans, advokat Cato Schiøtz, etter torsdagens avhør.

Siktelsen skal bare omfatte denne ene utbetalingen.

Internasjonal etterforskning

I fjor høst ble det kjent at Vimpelcom er under internasjonal etterforskning for overføringer på 700 millioner kroner til et postkasseselskap i Gibraltar som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

Tirsdag kunngjorde selskapet at det setter av 900 millioner amerikanske dollar – om lag 7,6 milliarder norske kroner –  til mulige utgifter i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen.

Styrelederen avsatt

Ifølge førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim er pågripelsen og siktelsen av Lunder et ledd i Økokrims egen etterforskning av Vimpelcom-saken, men at det er naturlig at etterforskerne utveksler informasjon med de øvrige landene som også etterforsker forhold rundt mobilselskapet.

Telenor er minoritetseier i Vimpelcom. Telenors styreleder ble avsatt av næringsminister Monica Mæland (H) 30. oktober i år med begrunnelsen at hun ikke hadde tillit til ham. Bakgrunnen var at Mæland hadde fått ny informasjon som hun mener både hun selv og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité burde fått tidligere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra