IT-NORGE

Jon von Tetzchner: – Operas skjebne er trist. De møtte veggen

Er svært kritisk til selskapets veivalg.

Opera-gründer Jon von Tetzchner er svært kritisk til selskapets veivalg etter at han forlot dem.
Opera-gründer Jon von Tetzchner er svært kritisk til selskapets veivalg etter at han forlot dem. Bilde: Maria Amelie, arkivfoto
10. feb. 2016 - 16:04

I dag bekreftet Opera Software at oppkjøpsryktene, som dukket opp i kinesisk presse forrige onsdag, faktisk viste seg å stemme.

Et kinesisk investeringsfond har lagt inn bud på 10,5 milliarder kroner for å kjøpe opp det norske teknologiselskapet. Styret og ledelsen har anbefalt at budet aksepteres. En rekke større institusjonelle aksjonærer har onsdag gitt aksept.

At nettleserpioneren nå trolig blir solgt kommer ikke som noen overraskelse. Selskapet har i praksis vært til salgs lenge, mener mannen som var med å starte det norske IT-eventyret.

– Dette er trist, men ikke uventet, sier Operas medgründer og tidligere toppsjef Jon von Tetzchner til digi.no.

I 2010 gikk han av som administrerende direktør etter å ha ledet nettleserselskapet i femten år fra etableringen i 1995.

Kritiserer Operas strategi

Han mener Opera hadde et langt større potensial enn de 350 millioner brukerne de har klart å få.

Tetzchner hevder at selskapet har møtt veggen.

– I slutten av 2011 hadde de 250 millioner brukere. Så fortsatte de å vokse videre, men litt saktere enn før. Etter å ha nådd 350 millioner i 2013 var det stopp. Dessverre har man ikke tatt ut potensialet. Jeg mener 7-800 millioner brukere ville ha vært mulig, sier Tetzchner nå.

En viktig beslutning som hindret videre vekst, mener han, var beslutningen om å vrake Operas egenutviklede renderingsmotor Presto.

Opera var i en eksklusiv elite av bare fire aktører globalt med egen webmotor, før de bestemte seg for å bytte til Googles åpen kildekode-prosjekt Chromium i 2013.

– Den beslutningen var viktig. Med Presto kunne de ha fortsatt veksten. Poenget med at de droppet egen webmotor var å spare penger. Utviklerteamet ble i praksis halvert. Hvis du ser hvor mange som jobbet med dette i Norge og Sverige, så er teamet betraktelig redusert siden jeg sluttet. Hadde de derimot beholdt teamet og investert mer ville man fått langt flere brukere, hevder Tetzchner.

Før jobbet alle med nettleser

Det er et ganske annerledes Opera i dag, ikke minst har virksomheten vokst kraftig i antall ansatte. Men ikke i Norge, der har staben blitt kraftig redusert siden Jon forlot dem.

I dag har Opera Software 1600 ansatte globalt. På hovedkontoret i Nydalen jobber det 185 personer. Da Tetzchner takket for seg i Opera hadde selskapet 750 ansatte. Cirka halvparten i Oslo.

– Alle de 750 jobbet med nettleseren, det var ingen reklame eller noen sånne ting. Vi var 500 teknologer på det tidspunktet.

Selv sluttet han i Opera etter uenighet med ledende aksjonærer om veien videre. Siden har Opera gjorde en rekke oppkjøp og svingt seg opp innen annonser og reklame, som nå utgjør den overlegent største delen av inntektene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Det har tatt seks år å få et bud på bordet, sier Tetzchner.

– Realiteten er at Opera har vært til salgs helt siden jeg sluttet. Allerede for fire år siden sa styreformann at det var mange interessenter. Salg av selskapet har bare blitt enda mer aktualisert det siste halvåret, etter at de har sett at reklameinvesteringene kanskje ikke var så bra som håpet. Så tar man salg av selskapet som en utvei. Resultatet er at enda et norsk IT-selskap med stort potensial blir solgt ut.

Håper å ansette flere

Etter at Jon von Tetzchner sluttet og senere solgte alle aksjene sine, startet han opp konkurrenten Vivaldi. De lager også nettleser basert på Chromium-motoren.

– Målet er å drive Vivaldi til å bli en verdig arvtaker til Opera. Etter to beta-utgaver nærmer vi oss nå release. Det er en fin tid for det nå. Vi jobber på spreng, men må føle at vi er klare først. Last ned en ny snapshot, det skjer ting hver dag, sier Jon.

I gründerbedriften hans jobber det en rekke tidligere ansatte fra Opera Software. Tetzchner tror det kan bli flere etter at Opera blir solgt.

– Det er ikke uvanlig at oppkjøp medfører at folk flytter på seg. Det er nok en del som har sittet i Opera hovedsakelig fordi de har opsjonspakker, som nå blir utløst. Det vil ikke overraske meg om det blir tilgjengelig personale fra Opera. Og det er hyggelig hvis noen kommer til Vivaldi. De folkene jeg jobbet med i Opera er fantastisk flinke, jeg håper vi kan ansette flere.

Tilsvar fra Opera

Kommunikasjonsdirektør Karin Greve-Isdahl i Opera Software reagerer på uttalelsene til selskapets medgründer.

– Jeg har vært rundt på huset her og snakket med ingenørene våre. For å være helt ærlig så er de alle bare oppgitt og lei av at Jon fortsetter med å rakke ned på Opera og de ansatte bare for å få PR til eget selskap. Personlig lurer jeg på hvor mange brukere han egentlig har siden han hele tiden må ty til skittne PR knep.

– I tillegg er det nesten absurd å skulle kommentere påstanden hans om at vi var til salgs da han sluttet. Selskapet lå nede med brukket rygg, så hadde vi prøvd å selge det da så hadde vi ikke fått noe for det, avslutter Greve-Isdahl i en kommentar til digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra