SJØKABEL

Kabelbruddet ved Svalbard blir trolig aldri oppklart

Politiet henlegger saken som intet straffbart forhold.

Politiet har henlagt saken etter at fiberkabelen mellom Norge og Svalbard ble skadet natt til syvende januar. Bildet er fra leggingen av kabelen i 2003.
Politiet har henlagt saken etter at fiberkabelen mellom Norge og Svalbard ble skadet natt til syvende januar. Bildet er fra leggingen av kabelen i 2003. Foto: Space Norway
21. mars 2022 - 12:58

Selv om en russisk tråler krysset over kabelen der den røk, rundt 30 ganger like før kabelen sluttet å virke, mener politiet at de ikke har nok beviser for at det var villet menneskelig aktivitet som førte til brudd i en av de to sjøkablene mellom Svalbard og fastlands-Norge. Politiet henlegger derfor nå saken som intet straffbart forhold bevist, skriver NRK.

Det var nat til syvende januar i år at kabelen sluttet å virke etter at det fikk en skade et sted mellom 130 og 230 kilometer fra Longyearbyen. Kabelen ligger her delvis nedgravd på rundt 1600 meters dyp.

En gjennomgang Bergens Tidende og E24 foretok av AIS-data som følger bevegelsene til skip, viste at det er flere fartøy som har passert gjennom området i dagene før kabelen sluttet å virke. Men den russiske tråleren «Melkart 5» utmerket seg med å krysse frem og tilbake mer enn 30 ganger på drøyt to døgn. 

Dette er imidlertid ikke noe uvanlig seilingsmønster for trålere, og direktøren i rederiet som eier tråleren sier at kapteinen på «Melkart 5» har opplyst til norske myndigheter at de ikke merket noe unormalt mens de var i området.

Ikke påvist sammenheng

Politiet sier i en pressemelding at man ikke har lokalisert selve kabelen på strekningen der den sluttet å virke, men at spor på havbunnen kan tyde på at en tråldør har vært i området over kabelen. Det er likevel ikke påvist noen sammenheng mellom signalutfallet og trålingen sier politiadvokat Ronny Jørgensen i pressemeldingen.

Fiberkabelen er en av to parallelle kabler mellom Svalbard og fastland-Norge. Selve kabelen har ikke røket, men strømforsyningen i kabelen ble ødelagt. Dermed virket ikke signalforsterkerne i kabelen. Dette lot seg imidlertid reparere midlertidig ved å sette strøm på kabelen fra Svalbard-siden, slik at signalforsterkerne på begge sidene av skaden fungerte, og signalføringen kunne gjenopptas.

Space Norway, som eier kabelen, sa til Inside Telecom i januar at det vil koste flere titalls millioner kroner å reparere kabelen, som må løftes om bord på et kabelleggingsfartøy for å skjøtes sammen, før kabelen legges ned på havbunnen igjen.

Den 1172 kilometer lange C-Lion1-kabelen (grønn)mellom Helsinki og Rostock, og den 218 kilometer lange BCS East-West Interlink-kabelen mellom Gotland og Litauen ble kappet tidlig mandag.
Les også

Gjort med vilje, mener cybersikkerhetsforsker: Finsk og svensk internettkabel er kuttet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.