SIKKERHET

Kamera-montør la seg til som bruker for å kunne se på når kundene hadde sex 

Monterte smarthjemsystemer med overvåkingskameraer hjemme hos folk på dagtid. Spionerte på dem om kvelden.

En installatør i Texas måtte møte i retten etter å ha skaffet seg tilgang til smarthjemsystemene til rundt 200 kunder i Dallas-området. Han brukte overvåkingskameraene for å spionere på kvinnelige kunder.
En installatør i Texas måtte møte i retten etter å ha skaffet seg tilgang til smarthjemsystemene til rundt 200 kunder i Dallas-området. Han brukte overvåkingskameraene for å spionere på kvinnelige kunder. Illustrasjonsfoto: Colourbox
30. jan. 2021 - 15:00

En ansatt i ADT, et amerikansk firma som installerer smarthjem- og alarmsystemer, sa seg i en rettssak i Texas skyldig i å ha skaffet seg tilgang til systemene han installerte, for å kunne spionere på kundene når de hadde sex.

Den 35 år gamle mannen jobbet som installatør i og rundt Dallas fram til han ble avslørt.

Nettstedet Ars Technica skriver at mannen i retten innrømmet at han i løpet av en femårsperiode mer enn 9600 ganger gikk inn på overvåkingskameraene til rundt 200 kunder for å spionere på dem.

Da Visma gjorde en oppdatering i eAccounting-løsningen sin natt til tirsdag, gikk det galt.
Les også

Visma med stor IT-blemme: – Vi tar hendelsen alvorlig

Hacket boliger med pene kvinner

Installatøren har forklart at han gjorde det til en vane å gi seg selv tilgang til systemene han installerte hvis han oppdaget at det bodde en kvinne han ble tiltrukket av, i boligen. Målet var å få se henne naken, eller mens hun hadde sex. 

Smarthjem-systemene gjorde det mulig for brukere med tilgang å styre en rekke funksjoner - blant annet overvåkingskameraer - med mobiltelefonen, og installatøren skaffet seg rett og slett tilgang ved å legge epostadressen sin inn i listen over godkjente brukere.

Av og til sa han til kundene at han var nødt til å gi seg selv midlertidig tilgang for å kunne teste systemene, og av og til gjorde han det uten at kundene visste noen ting.

Dersom kundene hadde gått inn på systemene sine, og sjekket listen over brukere med tilgang, ville den utro installatøren raskt ha blitt avslørt, men det skjedde ikke før i april i fjor, og da hadde han altså vært aktiv som digital kikker i fem år.

Seniorkonsulent Tore Lillemork i Norges Bilbransjeforbund (NBF) kommer denne uken til å be om at alliansen NBF er en del av, får møte digitaliseringsminister Karianne Tung for å diskutere konsekvensene av å stenge de norske 2G-nettene etter 2025.
Les også

Ecall-allianse: Vil be Tung utrede konsekvensene av å stenge 2G-nettet

Manglet sikkerhetsfunksjoner

ADT har fått kritikk for ikke å ha utstyrt systemene sine med sikkerhetsfunksjoner som kunne advart kundene om uautorisert bruk - som for eksempel tofaktor-autorisering, eller automatiske SMS-meldinger til systemeieren når noen går inn på systemet.

Saken har imidlertid også skapt oppmerksomhet rundt det faktum at mange installerer nettoppkoblede smarthjemsystemer uten å sette seg inn i hvilke muligheter det gir andre til å gå inn på systemene. Smarthjem-kunder blir nå oppfordret til å lese bruksanvisningene, gjennomgå innstillingene til systemene de har skaffet seg, og ikke minst sjekke listen over hvilke brukere som faktisk har tilgang.

Enkelte av ofrene for den ulovlige overvåkingen, ble spionert på mer enn 100 ganger, og ADT har fått to  massesøksmål mot seg, på vegne av kunder og mindreårige beboere i boligene som ble overvåket. Overvåkingskamera-kikkeren, som selvsagt ble sparket fra ADT, må selv regne med å sone fem år i fengsel.

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen advarer om svak digital sikkerhet i offentlig sektor. Den gode nyheten er at mange virksomheter jobber aktivt for å utbedre sårbarheter og feil de har påpekt.
Les også

Hacking av forvaltningen gir lovende resultater

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.