Den nye åndsverksloven, også kalt MP3-loven, trådte i kraft 1. juli, og gir platebransjen klare rettigheter.
Les også:
- [04.05.2005] Stortingets nei gir bare en utsettelse
- [04.05.2005] Ber Stoltenberg gripe inn i MP3-strid
- [03.05.2005] Trolig flertall mot MP3-loven
- [31.03.2005] Stort smutthull i den nye MP3-loven
Norge er internasjonalt forpliktet til å gi vern for kopisperrer, men har strukket seg langt for også å ivareta forbrukeren.
I utgangspunktet er det MP3-filer og forbud mot kopiering av sperrede CD-er som hittil har dominert debatten rundt den nye åndsverksloven.
Forslaget om lovlig omgåelse for privat avspilling ble i sommer utvidet i Stortinget.
- Bestemmelsene gir privatpersoner adgang til å kopiere fra en kopisperret CD for å spille av på relevant avspillingsutstyr og åpner også for overføring fra CD til MP3-spiller, forteller rådgiver Tore Magnus Bruaset i Kulturdepartementet til digi.no
Det er derimot ikke lov til å omgå en kopisperre for å kopiere fra kopisperret CD til videre distribusjon, som for eksempel en ekstra CD-kopi til barnebarna, en annen på hytta og en tredje til bilen.
Nå setter en ny europeisk kampanje fokus på forbrukernes rett til å framstille privatkopier av musikk og film.
Hovedbudskapet i kampanjen er at forbrukerne har rett til å framstille kopier av CD-er og må ikke henges ut som kriminelle.
Det er sammenslutningen av europeiske forbrukerorganisasjoner BEUC (Bureau Européen des Unions de Consommateurs) som står bak kampanjen.


Kampanjen ble presentert i forrige uke på et pressemøte i EU-parlamentet med en erklæring om forbrukernes digitale rettigheter og en underskriftsinnsamling, skriver nettstedet comon.dk.
I erklæringen heter det blant annet at forbrukerne skal sikres retten til interoperabilitet mellom innhold og enheter, retten til beskyttelse av privatlivet og retten til å dra nytte av teknologisk innovasjon uten overdrevne restriksjoner.
– Vi mener det er på høy tid at forbrukerne blir sikret noen basale rettigheter i den digitale verden og får kunnskap om hva de faktisk kan gjøre med deres digitale maskinvare og innhold, sier BEUC-direktør Jim Murray.
BEUC mener at musikkindustrien bør stoppe saksanlegg mot privatpersoner og i stedet overlate det til markedet å finne løsninger for online-distribusjon av musikk og video.
Loven i dag sier at det ikke er forbudt å bryte en kopisperre hvis det er nødvendig å lytte til en CD eller DVD. Men man må ikke bryte sperren for å kopiere CD-en eller DVD-en.
Dette gir et juridisk paradoks, hvor det på den ene siden er tillatt å framstille en privat kopi, men på den andre siden skal det være forbudt å omgå kopisperren.