Chat GPT har allerede ført til mange endringer i samfunnet. Folk ber om hjelp fra den kunstige intelligensen til alt mulig, også til trening. Men kan du bruke den som personlig trener? Det ville et internasjonalt team av forskere se nærmere på.
For å teste den kunstige intelligensen ble det diktet opp fem forskjellige personer. Ulike kjønn, alder, sykdommer, diett og treningsmål skulle tas hensyn til.
– Ikke så verst
Dette ble skrevet inn i Chat GPT, som oppga fem forskjellige treningsprogrammer som varte i 30 dager. Deretter ble programmene vurdert av over 30 treningseksperter fra hele verden. En av dem er professor Stephen Seiler ved Universitetet i Agder (UiA). Han forsker på trening og jobber blant annet med Olympiatoppen og sykkellaget Uno-X.
– Resultatene kunne nok vært bedre, men alt i alt var de slettes ikke så verst, sier Seiler.
– Du kan også fortsette dialogen med Chat GPT og få et enda mer spesifikt program. Det valgte de å ikke gjøre i denne studien, men du ville nok fått enda bedre resultater ved å fortsette dialogen, sier Seiler.
Forskningsartikkelen konkluderer med at Chat GPT kan gi trygge anbefalinger for trening. Men den sier også at den kunstige intelligensen ikke tilbyr kompleksiteten og tilpasningen som trengs for langvarig trening og forbedring av helse.
Mister neppe jobben
Treningsprogrammene var først og fremst opptatt av at personene skulle beholde sin fysiske form, ikke forbedre den.
Selv om resultatene er gode, betyr ikke det at personlige trenere vil miste jobben.
– Dette er et eksempel på et treningsprogram som du ville ha fått av en personlig trener etter din første time. Men det må tilpasses personen etter hvert som treningen fortsetter, og det lar den personlige treneren bruke tid på det de er gode på, nemlig det personlige, sier Seiler.
Professor Morten Goodwin ved UiA er en av Norges fremste eksperter på kunstig intelligens. Han er heller ikke bekymret for jobbutsiktene til personlige trenere.
– Jeg har sett lister over yrker som er spådd at vil forsvinne med fremveksten av kunstig intelligens. Personlige trenere er langt nede på disse listene. Maskiner kan ikke gjøre det som er menneskelig, sier Goodwin.
Ikke alle har råd til PT
Koblingen mellom kunstig intelligens og fysisk aktivitet er kanskje ikke åpenbar for mange. Men tematikken har blitt omtalt mye den siste tiden.
– Det er lett å tro at disse verktøyene bare kan brukes til å produsere tekst, siden de er språkmodeller. Men det er jo i språk du finner kunnskap. Å bruke kunstig intelligens til trening er spennende, sier Goodwin.
Seiler trekker frem et annet poeng som forskningen ikke har sett på: kostnad.
– Det er langt fra alle som har råd til en personlig trener. Dette kan være en god start for dem som ikke har råd, eller som bare er nysgjerrige, sier han.
Artikkelen ble først publisert av UiA