Hvert år kaster ansatte bort tre uker av arbeidstiden på private gjøremål, som å lese e-post, private telefonsamtaler og nettsurfing.
Det viser en svensk undersøkelse nettstedet Chef har gjennomført i 1.037 svenske bedrifter. Chef har spurt arbeidsgiverne hvor mange timer de tror medarbeiderne foretar seg på andre ting enn selve arbeidsoppgavene. Svaret er entydig: 15 arbeidsdager eller med andre ord tre uker i året.
Etter beregninger fra digi.no vil dette likevel bare utgjøre en halv time av arbeidsdagen per dag.
Selv om 15 arbeidsdager i utgangspunktet høres mye ute, er det kanskje ikke helt urealistisk at man bruker en halvtime til å sjekke private e-post, oppdatere seg på nyheter eller sjekke timeplanen til barna.
Seniorforsker ved forskningsstiftelsen SINTEF, Hans Torvatn, sier til Dagbladet at det ikke er mulig å være produktive og oppgavefokusert hele tiden. Uansett hva sjefen ønsker, vil folk alltid ha behov for sosial tid på jobben - enten det dreier seg om kaffepauser med kolleger, surfing på nettet eller telefonsamtaler.
Han viser også til det faktum at ansatte til gjengjeld bruker mange timer på jobbrelaterte oppgaver når de egentlig har fri. Gir man en ansatt mobiltelefon og beskjed om å være tilgjengelig på kveldstid, må man også regne med at den blir brukt privat i arbeidstiden.
Undersøkelsen avdekker at tre av fire sjefer synes det er helt greit at ansatte sender privat e-post i arbeidstiden, og like mange tillater at medarbeidere gjør private ærend og jobber inn den tapte tiden.
Mindre populært er det at de ansatte leser nettaviser mens de er på jobb.
- Smålig, mener Hans Torvatn.
- De fleste arbeidsplassene har avisene liggende så ansatte kan bla gjennom dem i løpet av dagen. Hva er forskjellen på å lese papirutgaven og avisen på nett, spør han Dagbladet.