Epost er for mange det første de sjekker om morgenen, og det siste før leggetid.
Kampen for å holde uleste meldinger på et minimumsnivå kan bli en besettelse. Et sisyfosarbeid som legger beslag på stadig mer verdifull tid. Tid du helst skulle brukt på andre og kanskje mer produktive ting.
Hvis du kjenner deg igjen har vi en god nyhet til deg.
I dag kan du la humla suse og ignorere den svulmende innkurven i ett døgn med god samvittighet. Hvis arbeidsgiveren din ikke har noe imot det, vel å merke. Kanskje vil også sjefen ha godt av en pause fra det som gjerne blir kalt internetts første killer-applikasjon.
Mer trenger du ikke å gjøre for å være med på epost-fridagen (No Email Day), som akkurat nå markeres for andre år på rad.
Opphavet til ideen er briten Paul Lancaster som i fjor fikk bred omtale for sin virale kampanje med oppslag blant annet hos BBC, Wall Street Journal, Wired og The Sunday Times.
Hans ni siders manifest er full av tips om bedre epostrutiner. I teksten argumenter Lancaster både for og imot epost.
– Vi er ikke motstandere av epost. Langt ifra. Det er en viktig del av hverdagen og en av tidenes beste oppfinnelser, skriver Lancaster. Like fullt maner han altså til ettertanke og debatt om ikke epost har blitt en tidstyv vi med fordel kan bli flinkere til å håndtere.
Nekter ansatte epost
Hvis du trenger flere argumenter kan vi nevne at enkelte store bedrifter har begynt å ta grep. Ikke nødvendigvis mot epost, men for å verne om ansattes fritid.
Ifølge en undersøkelse gjengitt av ComputerSweden svarer nærmere en tredjedel av tyske ansatte at de besvarer arbeidsrelatert epost og telefonsamtaler på fritiden. En femtedel sjekker innboksen innen en halvtime før de legger seg.
For å få bukt med dette har flere tyske industrikonsern innført nye rutiner. Allerede ved årsskiftet skal Volkswagen ha innført en «BlackBerry-pause» der meldinger som mottas en halvtime etter arbeidstid blir stanset på serveren, skriver avisen.
Fra nyttår kan også ansatte i bilprodusenten Daimler velge å få innkommende epost automatisk slettet ved ferieavvikling. IT-selskapet SAP tar også til orde for at det må være tillatt å være offline etter arbeidstid, ifølge Svenska Dagbladet (SvD).
Mener du det er fornuftig å innføre slike tiltak? Kan du ha godt av en arbeidsdag helt uten epost? Eller er epost så viktig at det ikke er mulig å ta en pause en gang i blant? Si din mening ved å delta i debatten.
For ordens skyld: digi.no-redaksjonen svarer på epost og tar som vanlig imot tips fra leserne våre også i dag.
Les også:
- [02.10.2001] E-posten fyller 30 - eller...?