Republikanernes presidentkandidat Donald Trump har på sin egen konto lenket til et kunstig bilde av seg selv. Bildet viser Trump i et luksusfly, omgitt av katter og hvite gjess.
Bildet har klare henvisninger til Ohio, der både Trump og hans visepresidentkandidat har spredt uro i Springfield. Til tross for at lokale myndigheter sier det aldri har skjedd, påstår Trump at haitiske migranter i Springfield spiser kjæledyr og gjess.
Et annet KI-generert bilde delt på Trumps offisielle konto viser kattunger med skiltet «Ikke la dem spise oss, stem på Trump».
På forhånd fryktet man at sosiale medier skulle oversvømmes av såkalte deepfakes. Her bruker man kunstig intelligens til å lage kunstig film der en hvilken som helst uttalelse kan legges i munnen på en person. Men så langt ser ikke slike filmer ut til å prege valgkampen i USA.
Sofistikert
Deepfakes benytter seg av kunstig intelligens for å produsere video, lyd og bilder som er vanskelig å avsløre som falske. Begrepet deepfake kommer ifølge NUPI fra den underliggende teknologien «deep learning» som er en form for kunstig intelligens – KI.
Skadepotensialet er stort, og teknologien bli stadig mer sofistikert og vanskelig å avsløre. Den er blant annet blitt tatt i bruk for å lage pornografisk innhold med ansiktene til folk som slett ikke har latt seg filme i slike sammenhenger.
I politisk sammenheng har det til nå vært få kjente tilfeller.
Nvidia-sjefen: KI kommer til å «hallusinere» i årevis
Absurde bilder
I stedet florerer absurde, KI-genererte bilder: Donald Trump ridende på en søt katt. Kamala Harris med skjegg og kommunistiske klær. Donald Trump og Kamala Harris i het omfavnelse. Dette er memes – eller bildeplakater- som spres i sosiale medier.
Men også disse ofte uskyldig utseende bildene kan ifølge nyhetsbyrået AP være problematiske. De kan være komiske, men har også blitt verktøy for å spre falske og rasistiske budskap.
Trump gjentar stadig at haitianerne spiser katter og kjæledyr i Springfield, og han har krevet at alle de 10.000 haitianerne der må forlate byen.
– Personlighetskult
Republikanere forsvarer dette som lett spøk og biprodukter av Donald Trumps personlighet.
– Donald Trump er omgitt av en personlighetskult. Folk oppmuntrer ham til å gå langt over streken, noe som gir næring til komiske memer. Målet er å underholde, ikke forføre, sier den republikanske strategen Caleb Smith til AP.
Digitaldirektøren for Barack Obamas gjenvalgskampanje i 2012 sier det ikke er noe nytt å forholde seg til utfordringene KI byr på.
– Valgkampanjer har vært nødt til å skille desinformasjon fra informasjon lenge. Selv om det ikke er et nytt problem, er KI i stand til å gjøre ting raskere, mer overbevisende og i et mer målrettet område, sier Teddy Goff.
Ny rapport: Musikkskapere kan tape en firedel av inntekten sin til KI de neste fire årene
Trump i håndjern
Trump-tilhengerne er ikke de eneste som lager KI-memer. Men de ser ut til å bruke KI-genererte bilder mer enn sine demokratiske motparter. Demokrater har imidlertid lagt ut KI-genererte bilder av Donald Trump i håndjern som blir jaget av politiet.
Men kampanjen til Kamala Harris har bestemt seg for å unngå å bruke KI-generert innhold.
– Den eneste delen av valgkampanjen som bruker generativ KI, er til kodeassistanse og dataanalyse, sier talskvinne for Harris-kampanjen Mia Ehrenberg.
Trumps talsperson Steven Cheung har ikke svart på spørsmål fra AP om saken.
Selv om bildene med dyr fra Springfield var tegneserieaktige og enkle, er det nok av måter de kan såre på.
– Åpenbart parodiske memer er en ting. Noe annet er det når memet er ment for å såre. Her ser vi Trump-kampanjen tøye grensene, sier den demokratiske kongressrepresentanten Adam Schiff.
– Svært farlig
Trumps omfavnelse av KI-genererte bilder står i motsetning til noen av hans tidligere uttalelser.
I et intervju med Fox Business kalte Donald Trump kunstig intelligens «svært farlig».
– Kunstig intelligens er veldig farlig og skremmende fordi det finnes ikke noen virkelig løsning til spørsmålene som reiser seg med teknologiens frammarsj, sa den republikanske presidentkandidaten.
Også innad i Det republikanske partiet er enkelte skeptiske til hvordan Trump og partiapparatet bruker KI til å skape politiske memes.
– Jeg engasjerer meg ikke i memes. Det har jeg aldri gjort. Jeg vil aldri gjøre det, sier Brian Fitzpatrick, som representerer Pennsylvania i Representantenes hus.
– Jeg tror bare ikke på det, sier han.
Ny Iphone har kameraknapp