KARRIERE

Kidsa koder igjen

Håper å gjenta suksessen fra i fjor. Kommer du? Kommer Erna?

KODETIMEN: Vi håper at hver klasse og alle elever i Norge får prøve programmering i en time. Oppgavene kan vi stille med, sier Øystein Gulbrandsen og Line Moseng fra Lær Kidsa Koding.
KODETIMEN: Vi håper at hver klasse og alle elever i Norge får prøve programmering i en time. Oppgavene kan vi stille med, sier Øystein Gulbrandsen og Line Moseng fra Lær Kidsa Koding. Bilde: Marius Jørgenrud
4. nov. 2014 - 13:58

Programmering skal bli obligatorisk fag i grunnskolen i Finland. Allerede i høst lærer britiske femåringer seg å kode. Estland er for lengst i gang. Australia og Frankrike tar lignende grep.

I Norge har politikerne ennå til gode å vise slik handlekraft, men det tas grep på grasrotnivå.

Vi snakker selvfølgelig om Lær Kidsa Koding som i fjor fikk en utrolig start takket være en strøm av frivillige og IT-bedrifter.

– Vi liker å kalle det en bevegelse.

Det sier Øystein Gulbrandsen fra Teleplan og masterstudent Line Moseng som er i ferd med å fullføre sin utdannelse i programmering og nettverk på Universitetet i Oslo, til digi.no.

Begge er prosjektledere for kode{timen_ der elevene får erfare at alle kan kode, oppleve mestring og skaperglede.

Dette etter et konsept basert på det amerikanske initiativet «Hour of Code».

Siden i fjor har over 10.000 elever og hundre norske skoler gjennomført. Neste måned går startskuddet for årets kodetime.

– Noen ildsjeler lager sitt eget opplegg, men vi stiller med mye ferdiglaget materiale fordelt på ulike klassetrinn, helt ned til femåringer i barnehagen. Å kunne programmere før du kan skrive er jo ikke så verst, sier Gulbrandsen.

Mens de yngste barna får lære logikken i hvordan et program et bygget opp, ved å legge actionkort etter hverandre, kan de litt eldre elevene lære ekte programmering. Da er målet at man lager et spill på bare én time.

– Det går på aldersinndelingen hvor visuelt eller skriftlig det er. Vi innser at ikke nødvendigvis alle i verden skal bli utviklere, men det å lære å konsentrere seg, løse oppgaver og følge en prosessbeskrivelse er noe alle burde lære.

Det er også en nyttig erfaring at ikke alle barn har datamaskin i hjemmet, selv ikke i 2014.

Gulbrandsen husker spesielt en fjerdeklassing fra fjorårets kodetime som ikke hadde pc-erfaring fra tidligere.

– Han programmerte som bare rakkern han. Da tenker jeg at vi har gjort en god gjerning. Det handler om å kunne være produsent av innhold og ikke bare forbrukere.

Frir til IT-bransjen

Lær Kidsa Koding samarbeider med amerikanske Code.org, og har oversatt, men også laget en god del eget læremateriell. De meste av programvaren eller verktøyene de tilbyr kan anvendes rett i nettleseren.

– Mange på min alder har barn, som er interessert i programmering i utgangspunktet. Det er mange foreldre som er med fra IT-bransjen. De forstår kanskje at spill ikke er noe du bare kjøper i butikken, men at det er noen som har programmert det også, sier Gulbrandsen.

Lær Kidsa Koding retter en ekstra oppfordring til digi.nos lesere. Det er behov blant annet for flere til å bistå med oversettelser, og flere bidragsytere til skolene. Nettstedet til Kodetimen har mer informasjon.

Årets mål er å doble antallet elever som får en klassetime med programmering, forteller prosjektlederne.

– Vi var over 10.000 elever i fjor. Vi får satse på 20.000 i år. Det er dette som skaper fremtiden for norsk IT-bransje. Neste Facebook kommer ikke av seg selv.

Håper på Erna

I tillegg håper ildsjelene at politikerne kaster seg med.

– Heidi Nordby Lunde (H) også kjent som bloggeren Vampus omtalte oss fra Stortingets talerstol i fjor. Det var hyggelig. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen rakk ikke være med på Kodetimen i fjor, men det kan hende han rekker det i år. Vi skal sende ham en invitasjon, om ikke en til statsminister Erna Solberg også, sier Øystein Gulbrandsen.

Kodeklubber

Kodetimen er anbefalt gjennomført andre uken i desember, fra 8. til 12 desember. Samtidig innser initiativtakerne at det ikke passer like godt for alle, så egentlig kan klasser delta når som helst.

Det spretter også opp egne kodeklubber mange steder. Disse arrangerer jevnlige samlinger for å lære unge opp i programmering, så Lær Kidsa Koding er blitt et fenomen langt utover selve Kodetimen.

– Det er kodeklubber over hele landet. Det starter nettopp nå en ny på Nesodden. Det er mange i Asker, der de fleste skolene nå har kodeklubber. i Trondheim har de samlet seg på NTNU der 100 stykker får undervisning hver kveld. Det er også klubber hvor man bare samler fire venner i kjellerstua, forteller Line Moseng.

Hun oppfordrer alle som kunne tenke seg å starte eller bli med i en kodeklubb om å gå inn på nettsidene deres eller Facebook-siden for å bli del av nettverket.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.