Auckland (NTB-AFP): Grunnleggeren av fildelingsnettstedet Megaupload, Kim Dotcom, kan bli utlevert fra New Zealand til USA. Der risikerer han opptil 20 års fengsel dersom anken om utlevering blir avvist.
En domstol i Auckland har etter ni uker konkludert med at det er overveldende bevis som støtter utlevering av 41-åringen og tre av andre grunnleggerne av Megaupload. Dotcom anker avgjørelsen.
– Siste ord er ikke sagt i denne saken. Vi har anket. Jeg er skuffet. Det er alt jeg har å si, og jeg ønsker alle en god jul. Nå drar jeg hjem, sa Dotcom onsdag.
Kim Dotcom, som tidligere het Kim Schmitz, er tysk og finsk statsborger. Han har vært bosatt i New Zealand i fire år. USA har krevd at han skal utleveres for blant annet brudd på opphavsretten.
50 millioner brukere
FBI mener han har påført opphavsrettsholdere et tap på 500 millioner dollar ved å formidle piratkopiert innhold. Han anklages også for hvitvasking og bedrageri. Han risikerer opptil 20 års fengsel hvis han blir utlevert. Tre andre Megaupload-kolleger kan også utleveres, slo domstolen i Auckland fast onsdag.
Dotcom startet Megaupload da han bodde i Hongkong i 2005. Nettstedet sto en tid for 4 prosent av all nettrafikk i verden og hadde opptil 50 millioner daglige brukere. Dotcom flyttet etter hvert til New Zealand der han ville bruke mer tid på familieliv.
Megaupload ble stengt, og Dotcom startet deretter Mega, et nytt skylagringsnettsted som i dag hevder å ha over 22 millioner brukere.
De siste årene har han holdt seg mer i bakgrunnen for å bruke kreftene på sin kamp mot utlevering til USA. Det er en kamp som ennå pågår, slår han fast, og åpner for å saksøke USA etter at han tidligere denne måneden fikk tilgang på 50 millioner dollar i Hongkong, et beløp som tidligere var beslaglagt.
Vurderer søksmål
– Jeg har nå en sjanse til å slå tilbake i Hongkong og innlede en rettslig prosess mot dem som har ødelagt det jeg bygde opp der. Det betyr at jeg kan gå til søksmål mot USAs myndigheter indirekte, ved å saksøke Hongkongs justisdepartement, sier Dotcom.
– Jeg har fått nok av å være på defensiven. Jeg ønsker å innlede angrepet nå, og 2016 vil være min mulighet, sier Dotcom videre.
Hvis Dotcoms anke skulle bli avvist, er det New Zealands justisminister Amy Adams som får siste ord i saken ved å godkjenne utlevering til USA. Foreløpig ønsker hun ikke å kommentere saken.
– Siden rettens avgjørelse ankes, vil det være galt av meg å kommentere saken på nåværende tidspunkt, sier hun. (©NTB)
Saken har blitt utvidet etter publisering.