JUSS OG SAMFUNN

Kim Dotcom skal utleveres til USA

Kim Dotcom, grunnleggeren av fildelingsnettstedet Megaupload, skal utleveres til USA etter en 12 år lang rettsstrid i New Zealand.

Kim Dotcom, grunnleggeren av fildelingsnettstedet Megaupload, utleveres til USA etter mange år med rettsstrid i New Zealand. Her er han avbildet under en rettshøring i Auckland i 2015.
Kim Dotcom, grunnleggeren av fildelingsnettstedet Megaupload, utleveres til USA etter mange år med rettsstrid i New Zealand. Her er han avbildet under en rettshøring i Auckland i 2015. Foto: Reuters/Nigel Marple
15. aug. 2024 - 14:27

Justisminister Paul Goldsmith skrev torsdag under på utleveringsordren som skal sende Dotcom til USA.

– Jeg har vurdert all informasjonen med omhu og har bestemt at Dotcom burde utleveres til USA for å stilles for retten, sier Goldsmith i en uttalelse.

Dotcom har ikke svart på forespørsler fra nyhetsbyrået Reuters, men på meldingstjenesten X skriver han at han ikke planlegger å forlate landet.

– Jeg elsker New Zealand. Jeg drar ikke, skriver han.

Dotcom, som opprinnelig heter Kim Schmitz, ble pågrepet i New Zealand i januar 2012, anklaget for hvitvasking av penger og ulovlig fildeling på nettet i stor skala.

Amerikansk påtalemyndighet mener Megaupload fikk inntekter tilsvarende 1,5 milliarder kroner, hovedsakelig fra folk som lastet ned filmer, musikk og TV-programmer ulovlig. Dette skal ha ført til et tap på over 5,3 milliarder norske kroner for en rekke film- og musikkselskaper.

I 12 år har han kjempet mot å utleveres til USA i det newzealandske rettssystemet, en kamp som nå er tapt.

Databrikkeprodusenten Nvidia la onsdag fram resultat for andre kvartal som overgikk analytikernes forventninger.
Les også

Nvidia: Økte omsetningen, men aksjeverdien falt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.