JUSS OG SAMFUNN

Kina ber USA forklare seg om Huawei-spionasje

Huawei reagerer også kraftig.

NSA angrep den kinesiske utstyrsgiganten Huawei i en operasjon døpt «Shotgiant». Bildet er fra Huaweis felles forskningssenter med Telenor på Fornebu.
NSA angrep den kinesiske utstyrsgiganten Huawei i en operasjon døpt «Shotgiant». Bildet er fra Huaweis felles forskningssenter med Telenor på Fornebu. Bilde: Marius Jørgenrud
24. mars 2014 - 14:10

Kinesisk UD ber USA forklare seg etter nyheten om at amerikansk etterretning skal ha skaffet seg tilgang til den kinesiske telegiganten Huaweis servere.

Det var The New York Times og Der Spiegel som mandag omtalte spionasjen av Huawei, basert på dokumenter lekket av den amerikanske avhopperen Edward Snowden.

Ifølge dokumentene har National Security Agency (NSA) døpt operasjonen «Shotgiant», og målet med spionasjen skal blant annet være å avdekke om Huawei er et redskap for kinesiske myndigheter.

Ber om forklaring

– Vi ber USA om å gi en tydelig forklaring og å stoppe all slik aktivitet, sier Hong Lei, en talsmann for kinesisk UD. Også Huawei reagerer kraftig på nyheten.

– Dersom dette stemmer, fordømmer Huawei en slik invasjon og infiltrasjon av våre interne nettverk og overvåking av vår kommunikasjon, sier selskapets visepresident for internasjonale spørsmål, Roland Sladek.

Stjele teknologi

Et annet mål med datasnokingen skal være å stjele Huaweis teknologi, samt sikre seg muligheten til å drive overvåking gjennom data- og telenettverk som Huawei selger til andre land, blant dem Norge.

I 2009 inngikk Huawei en avtale med Telenor om å skifte ut hele infrastrukturen for mobilnettet i Norge.

På ordre fra USAs president skal NSA også være i stand til å utføre dataangrep mot den kinesiske telegiganten og deres kunder, går det fram av dokumentene.

Verden over

Ifølge avsløringen har NSA skaffet seg tilgang til dataserverne i Huaweis hermetisk lukkede og strengt bevoktede hovedkvarter i Shenzhen og på den måten sikret seg informasjon om nettverket av servere som ifølge selskapet knytter en tredel av verdens befolkning sammen.

NSA skal blant annet sitte på lister over 1.400 Huawei-kunder og interne treningsmanualer for selskapets ingeniører.

Kinesiske ledere

Ifølge de lekkede dokumentene har NSA også drevet aktiv dataspionasje mot kinesiske ledere, blant dem tidligere president Hu Jintao og Kinas utenriks- og handelsministre.

– Dersom vi kan fastslå hvilke planer og intensjoner selskapet har, håper vi også å få innsyn i hvilke planer og intensjoner den kinesiske regjeringen har, heter det i et dokument.

Avsløringene av NSAs dataspionasje i Kina kommer samtidig som Kinas president Xi Jinping besøker Europa, der han blant annet skal ha samtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Kun nødvendig overvåking

I en uttalelse fra NSA nevnes ikke sakene i The New York Times og Der Spiegel, men etterretningstjenesten kritiserer den «pågående og selektive» dekningen av deres overvåkingsmetoder.

NSA skriver at deres arbeid kun dreier seg om nødvendig overvåking av legitime mål.

«Vi bruker ikke vårt etterretningsarbeid for å stjele hemmeligheter fra firmaer i utlandet. Vi utgir heller ikke informasjon til amerikanske selskaper» skriver NSA. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra