JUSS OG SAMFUNN

Kina lager sitt eget, lukkede Internett

Å blokkere dagens internett fungerer ikke. Kina innfører derfor sitt eget domene-system.

2. mars 2006 - 13:57

Ifølge en rapport fra The People's Daily har Kinesiske myndigheter nå satt opp kinesiske alternativer for noen av domenene på internett. Det gjelder blant annet Kinas .cn domene, samt .com og .net.

- Det betyr at internettbrukere ikke trenger å surfe på internett via servere som er kontrollert av amerikanske ICANN, står det i rapporten.

Amerikansk kontroll over internett er ikke populært hos mange land. I fjor var det en kamp om kontrollen over domeneregistreringen og mange ønsket å plassere organiseringen under FNs kontroll. Amerikanske myndigheter motsatte seg dette og henviste til at Kina og andre andre land bare var ute etter å få kontroll over ICANN for å kunne bedrive politisk og religiøs sensur av informasjon på internett.

Amerikanerne vant da en foreløpig seier for sitt syn, men med Kinas siste trekk kan det se ut som at det var forgjeves. Analytikere frykter nå at Kina gradvis lager et eget innenlands internett som vil bli mye kraftigere sensurert av kineserne enn det amerikansk-kontrollerte internettet blir i dag.

- I teorien har Kinas brukere fortsatt tilgang til begge nettene, men over tid kan kineserne frikoble seg fullstendig fra ICANN-systemet og koble all internettrafikk gjennom sine egne domeneservere, sier Michael Geist, jusprofessor ved University of Ottawa til Financial Times. Hans spesialfelt er internettlovgivning.

- Det er nå et kinesisk kontrollert system. Prosessen gjør det enklere for kinesiske sensurinstanser å blokkere bort det de anser som "nedbrytende" informasjon fra land utenfor Kina, sier Geist.

Ikke alle er enig med Geist. Subramanian Subbiah, en tidliger professor ved Stanford University, mener at den nye kinesiske linjen var motivert av Kinas ønske om å gjøre internett mer tilgjengelig for sine kinesisktalende innbyggere. Han er gründer av I-DNS.net et selskap som lever av å selge domenenavn laget i ikke-vestlige språksystemer.

Subbiah mener at Kina gikk lei av å vente på ICANN fordi de ikke har gjort domeneadressene tilgjengelig for Asiatiske skrivemåter.

- ICANN trenerte i åtte eller ni år, mens alle instendig ba dem om å løse dette. Svaret de fikk fra ICANN var: "Gå og lær dere engelsk", forteller Subbiah til Financial Times.

Det førte til at Subbiah for to år siden begynte å jobbe med kinesiske myndigheter for at de skulle begynne å bruke hans teknologi for å løse problemet.

Subbiah mener at Kinas nye domenepolitikk ikke har noe med sensur å gjøre, for det er noe de kan gjøre uansett gjennom kontroll over ICANNs root-servere som står i Kina.

ICANN har foreløpig ikke kommentert rapporten fra The People's Daily. Det eneste de har uttalt er at de trenger mer tid for å bekrefte at Kina har gjennomført dette.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.