ANALYSER

Kina nærmer seg superdata-toppen

«Roadrunner» skyves ned til tredjeplass.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. mai 2010 - 15:25

Superdatamaskinen «Roadrunner» fra IBM ble i 2008 det første systemer i verden som leverte en ytelse på over 1 petaflops, men selv den oppgraderte versjonen ble vippet ned av tronen mot slutten av fjoråret. Da ble Cray-systemet «Jaguar» den nye kongen, en posisjon det amerikanske systemet fortsatt innehar med en målt ytelse på 1759 petaflops

I dag kom en ny utgave av Top500 Supercomputer Sites, en liste over de 500 kraftigste datasystemene i verden.

Der går det fram at Roadrunner nå har blitt passert av «Nebulae», et kinesisk, Linux-basert system basert på Dawning TC3600 Blade-systemer med en målt ytelse på 1271 petaflops. Systemet skal ha en teoretisk maksimalytelse på 2984,3 petaflops, noe som er det høyeste som noensinne har blitt oppgitt.

Nebulae er installert ved National Supercomputing Centre in Shenzhen og er basert på Intel Xeon X5650-prosessorer og Nvidia Tesla C2050 grafikkprosessorer. Til sammen har systemet 120.640 kjerner.

Også systemet på 7. plass på listen, «Tianhe-1», er kinesisk.

Det eneste europeiske systemet blant de ti kraftigste er «JUGENE», et IBM Blue Gene/P-basert system ved Forschungszentrum Jülich i Tyskland. Dette systemet har en målt ytelse på 825,5 teraflops.

Det øvrige av de ti kraftigste systemene er amerikanske.

Cray XT5-systemet Jaguar ved Oak Ridge National Laboratory i USA er fortsatt verdens kraftigste superdatamaskin. <i>Bilde: AMD</i>
Cray XT5-systemet Jaguar ved Oak Ridge National Laboratory i USA er fortsatt verdens kraftigste superdatamaskin. Bilde: AMD

Ofte er det stor utskifting mellom hver utgave av denne listen, men fortsatt er de to kraftigste systemene i Norge med. Cray XT4-systemet til Universitetet i Bergen, bygget i 2008, ligger på 160. plass, mens Universitetet i Tromsøs «Stallo»-maskin, bygget i 2007, ligger på 278. plass.

Både Intel og AMD øker sine andeler som prosessorleverandør til systemene på listen. Intels prosessorer brukes nå i 406 system, mot 402 i november i fjor, mens AMDs prosessorer brukes i 49 system, 7 flere enn i forrige utgave av listen. Til gjengjeld har antallet systemer med Power-prosessor blitt redusert fra 52 til 42.

85 prosent av systemene benytter firekjernede prosessorer, mens prosessorer med seks eller flere kjerner har blitt tatt i bruk av 5 prosent av systemene.

IBM beholder posisjonen som leverandør av flest systemer, foran HP. IBM ligger også foran når det gjelder samlet installert ytelse.

Cray har derimot blitt ganske populær som leverandør av de aller største systemene. 10 av de 50 kraftigste maskinene er levert av Cray.

Gjennomsnittlig effektforbruk for systemene er 397 kilowatt. I snitt leverer systemene 195 megaflops per watt, mens det tilsvarende tallet i den forrige listen var 150 megaflops per watt.

Det mest effektkrevende systemet er ikke overraskende også det kraftigste, altså Jaguar. Dette systemet har et totalt effektbehov på 6,95 megawatt.

Det mest energieffektive systemene er tre tyske QPace-klynger basert på IBM PowerXCell 8i-prosessorer. Disse leverer opptil 774 megaflops per watt.

Systemet på 500. plass, som lå på 357. plass sist, har en ytelse på 24,7 teraflops. Sist var grensen for å komme med på listen 20 teraflops. Dette er langt under den gjennomsnittlige utskiftningstakten for tidligere versjoner av listen, noe som antas at skyldes de finansielle urolighetene som har pågått i mange måneder.

Den samlede regnekraften til de 500 systemene på listen er på 32,4 petaflops. I november var den på 27,6 petaflops, mens den var på 22,6 petaflops for et år siden.

91 prosent av systemene har et Linux-basert operativsystem. 4,4 prosent har et Unix-basert system, mens 3,4 prosent har en kombinasjon av ulike operativsystemfamilier. 5 av systemene på listen er Windows-baserte.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

282 av de 500 systemene er installert i USA, en vekst på 5 systemer siden sist. Antallet europeiske systemer har blitt redusert fra 152 til 144, mens antallet asiatiske systemer har økt fra 51 til 57.

I Asia er Kina det dominerende landet med 24 systemer, foran Japan med 18 og India med 5.

I Europa dominerer Storbritannia med 38 systemer, Frankrike med 29 og Tyskland med 24.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra