Kinas statseide teknologikonglomerat Tsinghua Unigroup skal investere 300 milliarder yuan (409 milliarder norske kroner) de neste fem årene.
Det uttalte målet er å bli verdens tredje største produsent av databrikker.
Styreformann Zhao Weiguo i Tsinghua røper de ambisiøse planene i et eksklusivt intervju med Reuters i går.
– Hvis du ikke kan bli en av verdens tre største brikkegiganter, så blir det veldig vanskelig å lykkes i brikkeindustrien, sier Zhao, som også nevner at brikkeimporten i Kina overgår selv landets oljeimport.
NAND-basert flashminne blir nevnt, uten at det fremgår om planene er begrenset til minnebrikker. Derimot skal det ikke foreligge kinesiske planer om å produsere DRAM for øyeblikket.
– Vi må ta ett skritt av gangen, sier styreformann Zhao til nyhetsbyrået.
Ifølge ham er Tsinghua i sluttfasen av forhandlinger med et ikke navngitt amerikansk halvlederselskap. Hvorvidt det dreier seg om et samarbeid eller kjøp av en minoritetspost blir ikke belyst i saken til Reuters.
Planene er uansett nok et signal om at Kina ønsker å gjøre seg mindre avhengig av utenlandsk-produserte teknologi.
Tsinghua har allerede investert over 9,4 milliarder dollar i oppkjøp og investeringer for å vokse både i Kina og utlandet de siste to årene, skriver Reuters. Helt nylig inkluderer det kjøp av 15 prosent av amerikanske Western Digital, samt 25 prosent av det taiwanske brikkeselskapet Powertech Technology.
Les også: Russland vil også bli selvforsynt med teknologi
Amerikansk skepsis
Amerikanske Intel er verdens største produsent av databrikker, etterfulgt av sørkoreanske Samsung og amerikanske Qualcomm. Micron Technologies, også de fra USA, innehar fjerdeplassen.
Tsinghua Unigroup forsøkte tidligere i år å kjøpe opp nettopp Micron med et bud på 23 milliarder dollar. Micron skal ha avvist budet, angivelig med bakgrunn i sterk skepsis fra Den amerikanske kongressen, som frykter at en kinesisk overtakelse kan true nasjonal sikkerhet.
Les også: USAs største minneprodusent kan bli solgt til Kina
Slik oppkjøp må typisk godkjennes av et amerikansk regjeringsorgan kalt CFIUS (Committee on Foreign Investments in the US), som tidligere har blokkert en rekke oppkjøpsforsøk fra Kina.
Senatorene John McCain (republikaner, Arizona) og Charles «Chuck» Schumer (demokrat, New York) er blant de som har reist slike bekymringer, med bakgrunn i at Micron leverer brikker som også blir brukt i amerikanske våpensystemer.