«En alvorlig trussel mot folkets ressurser», en «hvitvaskingsmetode» som «setter finansiell og sosial lov og orden i fare». Det er den kinesiske sentralbankens syn på kryptovaluta. Nå lover de sammen med ni andre sentrale myndighetsorganer å få en slutt på disse «ulovlige aktivitetene». Det melder Reuters.
Handel med kryptovaluta har vært forbudt i Kina siden 2019, men har fortsatt i stor skala med utenlandske selskaper. Tidligere i år har myndighetene strammet grepet, og kinesiske krypto-selskaper har flyktet landet.
Handelen har likevel fortsatt i stor skala fra utlandet, og Kina er et av verdens største markeder for kryptovaluta.
På fredag kom den tydeligste beskjeden til nå. «Alle forretningsaktiviteter knyttet til virtuell valuta er ulovlige», sier den kinesiske sentralbanken, ifølge BBC. Det er forbudt for utenlandske selskaper å handle kryptovaluta med kinesiske investorer.
Store konsekvenser for markedet
Mandag morgen har mange krypto-selskaper hendene fulle med å kutte båndene til Kina.
Huobi Global og Binance, begge populære i Kina, melder at de har stoppet tilgangen til å registrere seg som ny bruker fra Kina og at de vil jobber med å fjerne eksisterende brukere.
Bitcoin-verdien falt med 9 prosent da nyheten kom, mens Huobi, som ble startet i Kina, men nå har sitt hovedkontor i Seychellene, stupte med over 20 prosent.
Fallet kommer i en tid der stadig flere land diskuterer begrensninger for bransjen. En nylig publisert studie viste at avfallet fra en bitcoin-transaksjon tilsvarer å kaste to iphoner i søpla. Kryptoutvinning har også fått skylda for den globale brikkemangelen, og er ikke udelt populært hos norske politikere, som ber om full el-avgift for norske datasentre som brukes til å utvinne krypto.
Samtidig er Kinas egen digitale valuta, digital Yen, under utrulling.
Tror markedet vil klare seg
Det er ikke første gang kryptomarkedet stuper som følge av strammere kinesiske regler, og mange venter at markedet vil stabilisere seg om kort tid.
– Taperne her er åpenbart kineserne selv, sier Christopher Bendiksen, leder for forskning i CoinShares, til Reuters.
Bendiksen mener kineserne taper rundt 6 milliarder dollar i året på beslutningen og at dette vil komme andre regioner til gode.
Nå skal de bygge en «bitcoin-by» – får eget kraftverk til krypto-utvinning