Kinesiske forskere skal ha utviklet en KI-modell til militært bruk, ved hjelp av en tidlig og åpen .
Det melder Reuters.
Reuters viser til en forskningsartikkel fra juni, der seks kinesiske forskere hadde tatt i bruk en tidlig versjon av den store språkmodellen Llama 2 13B, og utviklet den videre.
To av forskerne var tilknyttet Folkets frigjøringshær. Den kinesiske løsningen fikk navnet ChatBIT og ble optimert den for dialog og spørsmål-svar-oppgaver i forsvarsektoren, kom det frem av artikkelen.
Modellen skal kunne ta inn store mengder etterretningsinformasjon og gi ganske nøyaktige informasjon til bruk i militære beslutninger, melder CNBC om saken.
− Dette er første gang vi ser betydelige bevis på at militære eksperter i Kina systematisk forsker på og har forsøkt å utnytte kraften i åpen kildekode-modeller, spesielt de fra Meta, til militære formål, sier forskeren Sunny Cheung ved Jamestown Foundation til Reuters.
Åpen versjon
Llama, som er utviklet av Facebook-eier Meta, finnes i flere åpne versjoner. Versjonen det er snakk om er fra februar 2023, og er trent på et datasett med over en billion tokens.
Den kan brukes fritt. Meta har likevel satt opp visse restriksjoner, som at løsninger bygget på modellen ikke skal være for militært bruk, til krigføring eller spionasje.
− All bruk av våre modeller av det kinesiske militære er uatorisert og i strid med våre retningslinjer for akseptabel bruk, sier samfunnskontakten i Meta, Molly Montgomery, til Reuters.
Papir-tigre
På stiftelsen Jamestown Foundations egen hjemmeside har Cheung delt sin analyse av utviklingen.
− Denne tilpasningen av Llama for å bygge modeller som ChatBIT illustrerer problemet med en tillitsbasert tilnærming til å slippe teknologi fritt ut til det globale samfunnet. Selv om Llama kommer med brukervilkår som eksplisitt forbyr bruken av programvaren til militære formål, har disse forbudene vist seg å være mer som papir-tigre, og vanskelige å håndheve, konkluderer han.