OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Kinesiske myndigheter ut mot flere teknologiselskaper

Selskapene som granskes, er børsnotert i USA.

Mennesker passerer en reklamevegg for den kinesiske taxi-appen Didi i Beijing. Nå er appen beordret stengt av kinesiske myndigheter. De har flere teknologiselskaper i søkelyset.
Mennesker passerer en reklamevegg for den kinesiske taxi-appen Didi i Beijing. Nå er appen beordret stengt av kinesiske myndigheter. De har flere teknologiselskaper i søkelyset. Foto: Mark Schiefelbein/AP/NTB
5. juli 2021 - 14:10

Etter at kinesiske myndigheter innførte tiltak mot taxi-appen Didi, har de flere teknologiselskaper i søkelyset.  To tjenester for lastebilleie og rekrutteringsappen Boss Zhipin får ikke lenger lov til å rekruttere nye kunder. Myndighetene, som har innført strengere regler for internettselskaper, har startet etterforskning av selskapene.

Målet med saken skal være å begrense risiko knyttet til datasikkerhet, ivareta rikets sikkerhet og beskytte offentlige interesser.

På børs i USA

Også Didi, en kinesisk Uber-utfordrer, blir nektet å registrere nye kunder og ble søndag fjernet fra kinesiske app-butikker. Saken mot selskapet kommer én uke etter at det ble børsnotert i New York. Det er kommet få detaljer om hva slags regelbrudd Didi skal ha begått. Selskapet har lovet å rette opp i eventuelle feil.

I likhet med Didi er de nye selskapene som granskes, børsnotert i USA. Nettgigantene har stor innflytelse på sine millioner av brukere, men er blitt vingestekket den siste tiden etter at myndighetene har strammet inn reguleringene.

– Beskjeden fra regulerende myndigheter er at man må sørge for å ha orden i sysakene på hjemmebane før man går på børs i utlandet, sier Kendra Schaefer i det Beijing-baserte konsulentselskapet Trivium China.

Den statlige avisen Global Times støtter aksjonen mot Didi og sier landet ikke må tillate at «en IT-gigant blir en superdatabase med mer detaljerte personopplysninger om kinesere enn staten har».

– Skader inntrykket av Kina

I fjor satte myndighetene en stopper for børsnoteringen av netthandelsgiganten Alibabas finansdivisjon. Deretter ble det åpnet en monopolsak mot selskapet. Det ble også tydelig at Alibaba-grunnlegger Jack Ma har falt i unåde. Fra å ha vært yndlingen blant Kinas IT-gründere, er det nesten helt stille rundt ham.

Endringene rundt IT-selskapene fører også til uro og er «svært skadelig for inntrykket av forutsigbarhet og stabilitet i Kinas regulering», sier Martin Chorzempa i tankesmien Peterson Institute for International Economics i Washington.

Det viser også at børsnoteringer er farlig i Kina og fører til at vellykkede firmaer gås etter i sømmene av myndighetene. De gir et innblikk i hvor store disse selskapene er, på en måte som ellers ikke ville blitt kjent, sier han.

Alibaba-gründeren er ikke fremmed for å kle seg ut. 55-åringen stilte opp som rocker på scenen da han tirsdag takket for seg.
Les også

Jack Ma tok farvel med Alibaba som en rockestjerne

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra