Når man leser tekster på for eksempel engelsk eller et annet språk man kan godt, støter man like ofte på ord man ikke kjenner eller husker betydningen av. Ofte kan man finne en omtrentlig betydning ut av sammenhengen, men i blant må man slå opp i en ordbok for å skjønne hva som menes. Dette tar tid, spesielt hvis det er en vanskelig tekst.
Men så lenge man har teksten elektronisk, finnes det hjelpemidler. Man kan klippe ut teksten og lime den inn i språkverktøyet hos Google. Der kan man få oversatt tekst og nettsteder på tvers av mer enn 20 ulike språk. Men også dette er litt tungvint hvis det
Les også:
- [02.06.2008] Gir datamaskiner språkfølelse
- [16.05.2008] Nå kan Google oversette til og fra norsk
Lingro er et prosjekt som tilbyr språk- og oversettelsestjenester litt utenom det vanlige. Grunnlaget for prosjektet er åpne og frie ordbøker og bidrag fra brukerne.
Lingro tilbyr på denne siden små verktøy som integrerer ordbokoppslag med nettleseren. Dette gjøres gjennom såkalte bookmarklets, bokmerker som inneholder JavaScript-kode.
Når man så besøker en webside med et ord man ikke forstår, kan man klikke på Lingro-bookmarkleten. Da lastes et JavaScript-bibliotek inn i nettleseren som gjør at det dukker opp en forklaring på alle de enkeltord brukeren måtte velge med muspekeren.

Som illustrasjonen til høyre viser, finnes det ofte flere betydninger av et ord. Brukerne kan også legge inn egne oversettelser, for selv om de fleste engelsk ord er forklart på engelsk, er det mange engelske ord som ikke er blitt oversatt til for eksempel svensk ennå. Man kan også bidra direkte via denne siden.
Noen norsk ordbok tilbys foreløpig ikke, men man kan velge mellom språkene engelsk, fransk, spansk, tysk, polsk, svensk og italiensk og oversettelser på tvers av alle disse. Målet er dog å bygge verdens største, frie samling av ordbøker, men det tar nok litt lenger tid enn det halve året som har gått siden Lingro ble lansert.
Lingro tilbyr også et par andre varianter av ordboktjenesten. Dersom man ikke ønsker å legge til bookmarkleten, kan man i stedet oppgi URL-en i et felt og få vist siden med ordbokfunksjonaliteten integrert. Det er også mulig å laste opp tekst-, Word- eller PDF-filer og vise innholdet til disse i nettleseren, med ordbokfunksjonen bare et musklikk unna.


Les også:
- [02.06.2008] Gir datamaskiner språkfølelse
- [16.05.2008] Nå kan Google oversette til og fra norsk