De fleste større nettsteder benytter dynamiske websider hvor det meste av innholdet er lagret i en database. Men til tross for at websidene er dynamiske, betyr ikke det nødvendigvis at innholdet på sidene skiftes ut hver gang de lastes. Kanskje det går mange minutter eller timer mellom hver endring. Likevel vil de fleste websider genereres på nytt hver gang en leser ønsker å laste ned en gitt webside, også når en annen leser har lest nøyaktig den samme siden bare en brøkdel av sekund tidligere. Med mange lesere og mye trafikk betyr dette stor belastning på både web- og databaseserveren.
Har nettstedet først og fremst websider som ikke har behov for å oppdateres umiddelbart etter at en endring er gjort - at noen minutters forsinkelse i oppdateringen vil fungere helt greit, da kan man sette inn en såkalt webcache eller reversert proxy.
En webcache er i praksis en datamaskin utstyrt med programvare som mellomlagrer HTML-sider og andre filer som sendes over Internett, enten som harddiskfiler eller i minnet til maskinen. Filene mellomlagres en gitt tid, deretter hentes de på nytt fra selve kilden (webserveren) ved behov. På den måten blir de dynamiske sidene for en kort stund statiske. Dette gjør at den totale belastningen på webløsningen blir langt mindre enn om sidene skulle generes på nytt hver eneste gang noe ønsker å laste dem ned. I tillegg vil leserne oppleve at serveren de kontakter, svarer raskere på tidspunkter med høy belastning.
Squid er en åpen kildekodebasert og fritt tilgjengelig proxy og webcache. Den kan brukes som begge deler på én gang, men de fleste velger nok å bruke den som en ren proxy eller en ren webcache for å løse et konkret problem. Som proxy benyttes Squid som et mellomlager mellom en samling brukere og eksterne maskiner på Internett. Hvis brukerne stort laster ned det samme innholdet, kan en slik løsning redusere belastningen på Internett-forbindelsen brukerne er tilknyttet.
Squid kan kjøres sammen med stort sett alle Unix-lignende operativsystemer. Konfigurasjonsmulighetene er omfattende, men også nybegynnere bør greie å sette opp en webcache eller proxy på relativt kort tid ved å følge en "quickstart guide". Det er fullt mulig å sette opp Squid til å erstatte flere ulike webservere på én gang. Mulighetene for aksesskontroll for ulike deler av innholdet, er også gode.
Lenke til:
Kommentarer/erfaringer/alternativer? Fortell om dem i debattforumet nedenfor.
Nerdvana-redaksjonen tar mer enn gjerne imot flere tips om glimrende og gratis programvare for avanserte brukere og spesielt interesserte. Tipsene sendes til harald@digi.no.