Onsdag kunne digi.no melde at friprog-selskapet FreeCode gikk konkurs. Nyheten ble lest med interesse i det Bodø-baserte friprog-selskapet Seria. Der snudde man seg kjapt rundt og kjøpte konkursboet etter det fallerte IT-selskapet.
Daglig leder i Seria, Ivar Simonsen, forteller til digi.no at de har kjøpt all «innmaten» i selskapet, men ikke overtatt ansvaret for Freecodes vel 17 ansatte. Men kjøp av konkursbo er ikke alltid helt uproblematisk, noe Seria har fått erfare.
Måtte kjøpe ut servere
Freecode driftet en del av sine kunders løsninger, men serverne disse gikk på eies leasingselskaper. Da konkursen inntraff ville driften kunne bli innstilt ettersom leasingselskapene da kan hente sine servere. Da Seria fant ut av dette bladde de opp det som trengtes for å kjøpe ut leasingselskapene.
– Det var uaktuelt å la driften gå ned. Nå håper vi jo selvsagt på at Freecode sine kunder vil bli med oss videre, sier Simonsen som videre kan fortelle at de har satt inn team som nå jobber på spreng for å få full oversikt over hva som finnes i konkursboet.
Hvor mye Seria har betalt vil ikke Simonsen fortelle da dette enn så lenge er konfidensiell informasjon.
Kunne ikke betale lønn
Den umiddelbare årsaken til at Freecode gikk konkurs onsdag var at selskapet ikke hadde nok midler til lønnsutbetalinger den 10. november. Når et selskap ikke har hverken verdier eller likvider til å gjøre opp for eksempel lønninger så har styret lite annet valg enn å begjære oppbud og slå seg selv konkurs.
I våres fikk selskapet nye eiere som hadde ambisiøse mål for selskapet. De ansatte en rekke konsulenter og utviklere og ville doble antall ansatte fra 20 til 40 i løpet av 2012. Men de klarte ikke få en skikkelig lønnsomhet på prosjektene og pengene har derfor flydd ut av selskapet inntil det sa stopp onsdag.
Konkurrent
Seria har hovedkontor i Bodø, men har også «distriktskontorer» i Oslo og Meløy. De leverer konsulenttjenester innenfor fri-programvare og har siden starten i 2003 bygget opp en stor kundebase med blant annet DNB, Nordea, Høyre og Arbeiderpartiet. Selskapet drifter også Nasjonal Digital Lærearena (NDLA), som de har bygget plattformen til.
Les også:
- [07.11.2012] Friprog-selskap konkurs