Hewlett Packards resultatpresentasjon ble torsdag kveld fullstendig overskygget av flere viktige nyheter fra selskapet.
For det første vurderer de å gå vekk fra PC-salget, ved å skille ut Personal Systems Group (PSG). Så har de bestemt seg for å stenge ned webOS og dermed skrape det meste etter oppkjøpet av Palm, samt bruke over 11 milliarder dollar på å kjøpe det britiske programvareselskapet Autonomy.
Planen til HPs toppsjef, Leo Apotheker, er å bevege HP høyere opp i verdikjeden og jakte høyere marginer samt øke fokus mot nettskyen og software på bekostning av lavmargin PC-produksjon.
Betaler milliarder
Oppkjøpet av Autonomy, som tidligere konkurrerte tett med det norske programvareselskapet Fast Search & Transfer, skapte også bølger torsdag kveld.
HP har tilbudt aksjonærene i selskapet 11,7 milliarder dollar, 63,5 milliarder norske kroner, for å overta samtlige aksjer. Dette er 64 prosent høyere pris enn hva Autonomys aksjer var verd før tilbudet kom torsdag og 58 prosent høyere enn gjennomsnittskursen siste måned.
Dette er omtrent den samme premien som det Google betale for å sikre seg aksjene i Motorola Mobility mandag denne uken.
Autonomy er verdens største aktør innen innholdsforvaltning innen søk og gjenfinning. Selskapet har hovedkontor utenfor London. Selskapet har mer enn 25.000 kunder og 2.700 ansatte.
Apotheker sier i en pressemelding at Autonomy er et svært profitabelt selskap, og at deres teknologi er internasjonalt respektert. Autonomys gründer og toppsjef, Dr. Mike Lynch, vil også fortsette å lede selskapet etter at HP har tatt over.
Sterk vekst i programvare
Kvartalstallene til HP, som druknet fullstendig i flommen av nyheter, var imidlertid ikke spesielt positive.
I selskapets rapport for tredje kvartal fremgår det at de hadde en netto omsetning på 31,2 milliarder dollar, noe som representerer en vekst på 1 prosent fra samme periode i fjor. Netto driftsresultat, målt etter amerikansk regnskapspraksis, viste et overskudd på 1,9 milliarder dollar, fra 1,8 milliarder dollar samme periode året før.
Det er innenfor server, nettverk og lagring samt programvare selskapet opplevde den beste veksten i sitt tredjekvartal. Omsetningsveksten innen programvare var på 20 prosent, med en margin på 19,4 prosent. Innen servere, nettverk og lagring for bedriftsmarkedet økte omsetningen med 7 prosent, mens innenfor Personal Systems Group, som selskapet vil ut av, var det en salgsnedgang på 3 prosent.
Kursfall
Selskapet kuttet i sine forventninger til fjerde kvartal og året som helhet, noe som ikke var spesielt uventet etter svake forventninger fra konkurrenten Dell.
Men om det var forventingsfall fra selskapet eller de mange strategiske grepene Leo Apotheker foretar som sendte aksjekursen ned over seks prosent før handelen stanset i USA torsdag kveld vites ikke.
Markedet er uansett nervøs for HP, og etter børsen var stengt ble aksjekursen dyttet ned ytterligere 10 prosent, melder Reuters.
Les også:
- [20.01.2015] Overlater til USA å granske Autonomy
- [25.05.2012] – HP sugde livet ut av oss
- [12.10.2011] Revurderer pc-skilsmisse
- [29.09.2011] HP frykter fiendtlige bud
- [24.08.2011] Kjøpefest i IT-bransjen
- [23.08.2011] HP kan gå i oppløsning
- [22.08.2011] HPs brett på opphørssalg
- [19.08.2011] HP dreper webOS
- [19.08.2011] HP vil slutte med pc-er
- [18.08.2011] HP og Apple erobrer pc-Norge
- [17.08.2011] HPs nettbrett flopper
- [01.07.2011] Oppkjøpsfond vil splitte gigant