Vi må stadig oftere dokumentere egen identitet, både visuelt og på nettet. Økt mobilitet har dessuten ført til nye krav om verifisering av identitet ved reiser på tvers av landegrenser.
En arbeidsgruppe som har vært ledet av Justisdepartementet, har jobbet over flere år med nasjonal elektronisk ID.
På gårsdagens seminar om ID-løsninger forteller avdelingsdirektør Knut Fosli i Justisdepartementet at offentlige ID-kort vil være klart høsten 2010. I 2011 legges det opp til en produksjon av 200.000 nasjonale ID-kort i første omgang.
Mange stiller seg uforstående til at Norge skal forholde seg til så mange ID-kort.
Det finnes allerede to andre PKI-utstedere i Norge; Bankenes Betalingssentral med BankID og Buypass med spill på Internett. Nå kommer altså det najonale ID-kortet i tillegg. Selv om det har vært en norsk strategi at tjenester i markedet skal være basert på konkurranse, har det ikke vært mulig å bli enige med BankID og Buypass.
- Vi har et helt annet behov i dag enn på 60-tallet. Da forekom det knapt kriminalitet over landegrensene. Nå ser vi at vinningskriminaliteten herjer det norske markedet, sier Fosli.
Han viser til at en rekke EU-land allerede har innført ID-kort. Nå er det altså Norges tur og det er blitt bestemt at kortet skal koste 340 kroner som hevdes å skulle være en selvkost for produksjonen.
Til sammenligning koster tippekortet fra Buypass 60 kroner.
På seminaret var det åpenbart at det nasjonale ID-kortet blir møtt med blandet mottakelse fra deltakerne. Trenger nordmenn det nasjonale ID-kortet? Er vi villig til å betale 340 kroner for et kort som skal hjelpe det offentlige til mindre tap og mer effektive tjenester?
Buypass har allerede avtale med helsesektoren og bankID har en rekke kommuner.
ID-kortet skal inneholde navn, fødselsnummer, bilde, signatur, høyde, kjønn, nasjonalitet, kortnummer, utstedelsesdato, uløpsdato og utstedende myndighet, maskinlesbarhet og elektronisk brikke.
Kortet skal gi en sikker identifisering av brukeren som skal kunne kommunisere med det offentlige og det private. Det skal gi sikker pålogging ved nettside, digital signatur ved e-post og også på kunne knyttes opp mot private tjenester.
Man kan sitte hjemme på sin egen PC og utføre tinglysing, se på egne helseopplysninger, legge inn selvangivelsen eller stemme på valg elektronisk uten å møte opp i valglokalet.
Det er frivillig å få kortet som kan gis til alle norske statsborgere fra 0 år og utlendinger med arbeids- og oppholdstillatelse i Norge.