IT-NORGE

Klekket ut programvare-plan en fuktig kveld på byen: – Vi sitter på gull

Nå er tjenesten deres lansert.

26. mai 2016 - 08:21

MØLLEPARKEN, OSLO (digi.no): På filmlerretet i det vesle studioet vipper en viking seg opp 180 grader og står på hendene i det fullsatte langhuset. Latteren sitter løst når det hele blir akkompagniert av fransk trekkspillmusikk fra 1940-tallet.

Å legge musikk og effekter på video hvor det ikke passer, er humor i sin reneste form.

Peder Jørgensen og Christian Schaanning jobber begge som lyddesignere. Ved siden av arbeidet har de lansert Soundly. Programvaren skal gjøre det enklere å finne lydeffektene man trenger når man redigerer video- eller radioinnslag. Det hele er skybasert. En slags Spotify for lydeffekter.

– Når filmer og TV-serier spilles inn, består stort sett all lyden i opptaket av stemmene til skuespillerne. Resten legges til etterpå: For eksempel skritt eller at noen løfter et telefonrør, forklarer Christian Schaanning.

Selv om de færreste av oss redigerer video regelmessig, er behovet for lydeffekter enormt innen bransjen. Tradisjonelt sett har aktørene kjøpt inn dyre harddisker eller CD-plater med lydene lagt inn, for så å organisere dette lokalt i programmer som Soundminer.

Men mens Soundminer med tilhørende lyd raskt kan koste titusener av kroner, har Soundly en månedlig pris på en drøy hundrelapp.

– Vi sitter på gull

– Vi sitter på gull her. De som har testet det foretrekker Soundly overfor de tradisjonelle løsningene. Det er raskere, billigere og enklere å bruke, sier gründeren, som selv har laget lydeffekter for blant annet Bølgen, Fritt Vilt og Transformers-filmene.

De vil ikke ut med antallet brukere enda, men på kundelisten har de blant annet Post Park Road, Peter Jacksons filmstudio i New Zealand.

I Norge brukes det blant annet av Monster, Storyline Studios, Shortcut og Megaphone. NRK tester programvaren, og de er i kontakt med filmskoler som har testet programvaren med elevene sine.

Møttes tilfeldig på utested

Det hele startet i 2011, da Peder Jørgensen så behovet for et skybasert bibliotek. Han hadde lært seg å programmere selv noen år tidligere.

Han gjorde klar en tidlig versjon av Soundly, men manglet innhold å fylle tjenesten med. Så møtte han Schaanning.

– Vi møttes helt tilfeldig på Kulturhuset (utested i Oslo, red. anm). Vi var skikkelig fulle begge to, og jeg begynte å skravle i vei om programmet jeg laget. Det endte opp med at vi laget en masse planer om hvordan det kunne utvikles videre, og vi bestemte oss for å møtes dagen etterpå.

– Det ville her er vel at vi  faktisk møttes og gjorde alvor ut av planene, forklarer Jørgensen.

De nybakte gründerne startet et AS hvor verdiene er samlet. Utover sin egen tid er det ingenting investert i selskapet.

I dag jobber de kun deltid med Soundly. Neste steg er å søke støtte fra Innovasjon Norge for å enten frigjøre egen tid eller få inn nye ansatte til blant annet drift og markedsføring.

Lydene søkes opp med enkle navn, som
Lydene søkes opp med enkle navn, som

Skrevet i Python

Siden den fuktige kvelden på byen har Schaanning laget lydene og Jørgensen stått for utvikling av tjenesten. I tillegg til det de to spiller inn selv, kan brukerne søke gjennom ulisensiert musikk fra Freesound.org.

Brukere kan i fremtiden laste opp egne lydeffekter i en en opplastingstjeneste, men denne er ikke lansert enda.

Tjenesten er i hovedsak skrevet i høynivå-språket Python, som er språket Jørgensen trives best med. Han innrømmer samtidig at det finnes bedre språk til denne typen programvare.

– Det kunne nok vært gjort enklere, men Python er såpass gøy at det er verdt det. Jeg har funnet en løsning på de fleste problemene som har kommet.

I tillegg til å være et rent bibliotek, kan man også gjøre enkle modifikasjoner til lydfilene inne i Soundly før de dras over i et etterbehandlingsprogram. Til disse oppgavene, som gjerne krever tyngre regneoperasjoner, benytter han seg av C for å få en raskere ytelse. Tjenesten kjøres med Google App Engine.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra