OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Knapt halvparten av danskene sier de har installert smittestopp-appen

Men mange si de ikke stoler ikke på personvernet eller at den i det hele tatt virker.

Den danske smittesporingsappen Smittestop, som den nye, norske Smittestopp-appen er basert på.
Den danske smittesporingsappen Smittestop, som den nye, norske Smittestopp-appen er basert på. Montasje: digi.no/Smittestop/Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
28. des. 2020 - 09:10 | Endret 28. des. 2020 - 12:38

Nær halvparten av de 2000 intervjuede i en undersøkelse Userneeds har gjort på vegne av den danske Ingeniørforeningen, IDA, svarer at de har installert Smittestop, den danske appen som den nye, norske Smittestopp-appen er basert på. 

Det går tydelig fram av pressemeldingen at IDA mener dette er en lav andel. Ifølge en talsmann for foreningen har det også i Danmark blitt gjort endringer siden lanseringen, i hvilke data appen samler inn og hvordan disse lagres. Dette kan ha påvirket brukernes tillit til appen. 

Blant dem som ikke har installert den danske Smittestop-appen, svarer 36 prosent at de ikke tror appen fungerer ordentlig. 31 prosent har ikke tillit til at brukerdataene blir oppbevart sikkert.

 En sommerfugl, men kanskje ingen døgnflue. Utfordreren Bluesky kan ha kommet for å bli.
Les også

Bluesky vs X: Forskjellen er som natt og dag

Ingen identifisering av brukerne

Selv om den nye, norske Smittestopp-appen er basert på den danske, så er den ikke helt identisk. Blant annet lagres alle sentrale data ved et lokalt datasenter i Norge. Det kreves ingen registrering for å ta i bruk appen. Brukerne er derfor anonyme inntil de melder seg som smittet. Det er ingen bruk av posisjonsdata, og alle kontaktdata lagres i utgangspunktet bare på lokalt på enheten.

De største kritikerne til den opprinnelige Smittestopp-appen sier at de er godt fornøyde med hvordan den nye appen har blitt. Ikke minst har den blitt utviklet under langt større åpenhet enn den første. Mer informasjon om hvordan den nye Smittestopp-appen fungerer, finnes i denne artikkelen (for abonnenter)

De nyeste tallene fra FHI om Smittestopp-appen er for 27. desember, seks dager etter lanseringen den 21. desember. Da var det 217.400 som hadde lastet ned appen til Android eller IOS. På samme tidspunkt var 104 som hadde meldt seg smittet i appen. 

Klokken 12.38: Saken er oppdatert med de nyeste tallene fra FHI.

Den nye Claude-appen til Windows og Mac er et faktum og dermed følger Anthropic etter Open AI.
Les også

Den største Chat GPT-konkurrenten har fått egen app til Mac og Windows

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.