Når ikke administrerende direktør i Green Mountain sitter på kontoret utenfor Stavanger liker han seg best i Frankrike.
Der nyter han dager på sykkelsetet, selv om det gjerne blir færre av de enn han har lyst til.
Molaug tror ikke fremtiden ligger i dagens app-hysteri, men mener norske innovatører må bli flinkere til å tenke utenfor boksen.
Hvor er du nå?
Nå er jeg på kontoret på Rennesøy og ser utover fjordbassenget og innover Ryfylke. Vakrere utsikt finnes ikke..
Hva er planene for sommeren?
For min del er ferien allerede slutt etter å ha tilbragt 3 uker i Valbonne i Sør-Frankrike. Vi kjøpte oss et hus der for noen år tilbake og nyter hver dag vi kan være der. En aktiv ferie med mange «prosjekter» men litt færre sykkelturer enn planlagt..
Hvilke elektroniske dingser må være med på ferieturen?
Min Surface PC og mobilen er alltid med uansett hvor jeg drar.
Hvilke apper klarer du deg ikke uten?
Mail er nok det som er flittigst brukt, men Facebook, Instagram, Linkedin, twitter (@kmolaug) og Snapchat blir også brukt en hel del. Ellers er Netatmo, Google, Youtube og google.maps mye brukte apper.
Hvilken utdannelse ville du valgt i dag, hvis du fikk muligheten til begynne om igjen?
Jeg ville nok valgt i samme gata (teknisk kybernetikk), men jeg ville garantert valgt å ta ett eller flere år utenlands. Kanskje også spedd på med MBA i tillegg..
Hvor ofte sjekker du e-post, bedriftens intranett eller andre samhandlingsverktøy i ferieperioden?
Jeg er nok stort sett alltid på, så e-mail-kontoen blir sjekka jevnlig.
Hva skal du lese i sommer?
Har lest Løgnen av Yrsa Sigurdardottir i bokform – spennende bok, ellers mest nyheter og noen artikler. For i sommer har det vært mest fysiske «jobbeprosjekter» og mindre lesing.
Foretrekker du nettbrett, lesebrett eller fysiske bøker?
Ja takk til alt sammen!
Hva er et perfekt sommerminne for deg?
Jeg har mange gode ferieminner – disse dreier seg alltid om aktiviteter sammen med familien. Alt fra bobilferie i British Columbia, ferier i Asia, fjellturer i Sirdal eller Frafjord og i sommer sammen med kona og familien i Valbonne.
Hvordan vil norsk IKT-bransje utvikle seg de neste årene?
Vi er midt inne i en global teknologisk revolusjon. IKT-bransjen er i sentrum av denne revolusjonen, og er/blir selve grunnmuren for nesten enhver annen bransje. En fundamental samfunns-infrastruktur på linje med vei, bane og strømnettet. IKT-teknologi vil krype inn i tilnærmet alle produkter i årene som kommer. Dette gir IKT-bransjen, men også alle andre bransjer utrolige muligheter for de som vil tenke nytt og annerledes. Mulighetene for radikal nyskapning (disruptive innovation) er tilnærmet uendelige, vi kommer til å se nye produkter med bruk av ny teknologi og eksisterende teknologier brukt på ny måte. Vi vil se nye tjenester og nye løsninger i alle bransjer og helt nye bransjer vil skapes. Mulighetene er formidable for de som kan, tør og vil.
Ikke for å redusere verdien av en mobilapp, men jeg tror mange har for mye fokus på å skulle lage en mobilapp i stedet for å løse fundamentale problemstillinger i en rekke bransjer og industrier ved å hjelp av IT. Igjen, mulighetene er formidable for de som kan, tørr og vil.
Selv om IKT bransjen blir mer og mer global er jeg er overbevist om at også norsk IKT bransje vil vokse sterkt framover.
Hva synes du om innsatsen til politikerne våre når det gjelder IT-politikk? Noe du mener burde vært gjort annerledes?
Dette er et stort område – som sagt IKT fanger inn alle bransjer. Det som gjøres på dette området påvirker hele landets velferd og framtidige konkurranseevne. Jeg velger å påpeke to områder som er viktige for Green Mountain.
Datasentervirksomhet som det vi driver med er også avgjørende for landets konkurransekraft sammen med et effektivt transportnettverk (fiber). Vi har muligheten til å kunne bli et land som leverer slik virksomhet til Europa og verden for øvrig. Norge sitter på unike naturressurser i form av forutsigbar og miljøvennlig produksjon av strøm. Mange av våre internasjonale konkurrenter misunner oss dette konkurransefortrinnet. La oss da gjøre bruk av dette og utvikle Norge til en ledende leverandør av datasentertjenester. For å få dette til trenger vi motorveier for langtransport av data. I dag har vi en underutviklet fiberinfrastruktur i Norge. Vi har kapasitet, men for få aktører og dermed mangelfull konkurranse og høye priser. Mørk fiber finnes ikke tilgjengelig i markedet slik at konkurransen dermed begrenses. Fiber er en fundamental samfunns-infrastruktur som er viktig for Norges konkurransekraft - på dette området trengs det politisk lederskap. For, vi er dessverre ikke konkurransedyktige i dag.
Transport av data skjer med lysets hastighet. Dette betyr for eksempel at avstanden fra Stavanger til Oslo er cirka tre millisekunder, det vil si tre tusendels sekund. Et blunk med øyet regnes å vare 250 millisekund. Datasentre for leveranse av offentlige tjenester kan plasseres hvor som helst i landet for levering til hele landet. Likevel ser vi at offentlige organer og forespørsler legger vekt på plassering nær deres eget kontor, helst skal det være i egen kjeller. Grunnen er som oftest beskyttelse av egne jobber – ikke hva som er samfunnets beste. Igjen kreves politisk lederskap.
Gjør som DNB – velg geografisk separasjon på datasentrene og ta hele landet i bruk.
Hvilket IT-selskap tror du er størst i verden om fem år - og hvorfor?
Sannsynligvis en av de fem største i dag, men kanskje selskapet ikke finnes i dag – hvem vet?
Og, hva er egentlig et IT selskap (om fem år)?
Hva er dine beste råd for hvordan unngå at Norge ender opp som et land av IT-forbrukere, fremfor innovatører, eksperter og gründere
De aller, aller fleste av oss vil ende opp som IT-forbrukere – og slik skal det være.
Jeg har i hele mitt liv jobbet med nyskapning og innovasjon. Jeg har tidligere bygd opp og ledet AKVA group, verdens ledende leverandør av teknologi til fiskeoppdrett og nå ved å utvikle Green Mountain.
Innen IT er avhengige av å ha vår andel av eksperter, innovatører og gründere. Innovasjon og gründeregenskaper er noe som krever spesielle personlige egenskaper og som styrkes gjennom å framelske en kultur for nyskapning. Alltid hige etter forbedring og endring. Være endringsvillige. De siste tiårene har norsk olje og gassvirksomhet i stor grad drenert nærmest all teknologisk kapasitet inn i faste og rigide strukturer. Dette har begrenset og redusert nyskapningen i en rekke andre bransjer. Det er ofte etablert en kultur for preservering framfor innovasjon. Nå har vi fått en ny hverdag – der innovasjon er påkrevd…
Gründerskap og innovasjon krever at man er villig til å ta risiko, har stahet, våger å satse og er innstilt på å jobbe hardt over lang tid for å nå målene. Det er ofte bare en hårsbredd mellom suksess og fiasko. Det at IKT bransjen er blitt global gjør konkurransen på nær sagt alle områder har økt, men oppsiden vokser også. Mulighetene er formidable for de som kan, tør og vil.
Den som intet vover intet vinner!
Hva blir de viktigste eller mest krevende arbeidsoppgavene som venter deg etter ferien?
Det blir hard jobbing for å videreutvikle Green Mountain som Norges ledende leverandør av datasentertjenester.