UTVIKLING

Koble Chrome til musikkutstyr

Får støtte for webbasert MIDI og utklippstavle.

Med Web MIDI API kan webapplikasjones kommunisere med MIDI-kompatibelt utstyrt, for eksempel keyboards.
Med Web MIDI API kan webapplikasjones kommunisere med MIDI-kompatibelt utstyrt, for eksempel keyboards. Bilde: Paul Kinlan/YouTube-video
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
17. apr. 2015 - 11:41

Google kom i går med en betaversjonen av Chrome 43. Den forteller mye om det som trolig kommer av ny funksjonalitet i den offisielle versjonen om cirka seks uker.

MIDI

Den kanskje morsomste funksjonaliteten er støtte for Web MIDI API, som gjør det mulig å bruke webapplikasjoner til å kommunisere med musikkutstyr med støtte for MIDI-standarden (Musical Instrument Digital Interface), som ble etablert allerede i 1983. Den kan brukes til kommunikasjon med utstyr og instrumenter som blant annet trommemaskiner, synthesizere, sequencere, effektbokser og mikseutstyr for DJ-er, uten at det kreves tilleggsprogramvare som Flash eller Java. Utgangspunktet for det webbaserte MIDI-programmeringsgrensesnittet skal være tilsvarende operativsystem-API-er fra Apple og Microsoft, som er designet for å representere lavnivå-programvareprotokollen til MIDI, for å la utviklere bygge kraftig MIDI-programvare på toppen.

Så langt er det ingen andre nettlesere som støtte Web MIDI API, men i alle fall Mozilla har uttrykt støtte for teknologien. Apple skal på sin side være negative til en slik løsning.

Applikasjonen i videoen kan testes her.

Chrome 42:Chrome får støtte for push-meldinger

 

Ikke-kompatibel

I Chrome er DOM-attributtene plassert i instanser. I alle andre nyere nettlesere er disse attributtene plassert i prototyper. Ifølge Web IDL-spesifikasjonen (Interface Definition Language) skal attributtene være i prototype-kjeden. Med versjon 43 av nettlesere blir DOM-attributtene også i Chrome plassert på rett sted i henhold til spesifikasjonen. Årsaken til at de var blitt plassert på «feil sted», har å gjøre med at Chromes Blink-motor er basert på en eldre utgave av WebKit, som inntil relativt nylig heller ikke var kompatibel med spesifikasjonen. Dette gjelder derfor ikke lenger Apple Safari, som nå altså er kompatibel.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Mer HTTPS

Chrome 43 blir trolig den første nettleseren som støtter den kommende W3C-spesifikasjonen Upgrade Insecure Requests, som digi.no tidligere har omtalt i denne saken. Mange nettsteder ønsker å levere alt innholdet over krypterte forbindelser (HTTPS), også gamle websider hvor for eksempel bilder og annet integrert innhold er hardkodet til å bruke HTTP. Med støtte for den kommende spesifikasjonen vil nettleseren kunne overstyre valget av HTTP som skjemanavn og bruke HTTPS i stedet, dersom selve websiden har blitt lastet inn i nettleseren via HTTPS. Dette kan spare nettstedeiere for en stor jobb med oppgradering av lenker. Flere av dagens nettlesere gir fra seg advarsler når usikkert innhold lastes inn i et sikkert webdokument. I andre nettlesere, blant annet Chrome, må brukeren godkjenne en slik innlasting i hvert enkelt tilfelle.

Utklippstavle

I mange tilfeller kan det være praktisk at en webapplikasjon automatisk kan kopierer webinnhold over i utklippstavlen. Samtidig har dette blitt ansett for å være usikkert. Derfor har de fleste nettlesere ikke støtte for en slik mulighet direkte. Det har likevel vært mulig ved å bruke Java- eller Flash. Internet Explorer har derimot støttet programtilgang til utklippstavlen lenge. Fra og med IE10 gjøres dette gjennom Document.execCommand()-metoden. Denne støttes også av Firefox, men utklippstavle-funksjonaliteten er i utgangspunktet deaktivert, men kan aktiveres ved at brukeren åpner for dette i user.js-filen eller på about:config-siden.

I Chrome har det til nå ikke vært støtte for en slik automatisk utklippstavle, men fra og med Chrome 43 skal nettleseren tilby samme muligheter som Internet Explorer. Flere detaljer om dette finnes på denne siden.

Permission API

Chrome 43 får også støtte for Permission API, et programmeringsgrensesnitt som skal gi webapplikasjoner mulighet til å vite om nettleseren kommer til å be brukeren om en gitt tillatelse eller ikke, ved at applikasjonen faktisk gis tilgang til statusen for den aktuelle tillatelsen. I dag håndterer ulike API-er, slik som Geolocation, Notifications, Push og MIDI, slike tillatelser på litt forskjellige måter, noe som kan skape en litt uryddig brukeropplevelse. Hensikten med Permission API er å forbedre denne brukeropplevelsen. Også Mozilla har gitt sin tilslutning til dette programmeringsgrensesnittet, men det er uklart når det vil støttes av Firefox.

De fleste av disse og andre nyheter som er oppgitt i dette blogginnlegget, vil også bli støttet av Opera 30.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.