DEBATT

– Kunstig intelligens kan redde liv

I år kommer smart teknologi til å bli viktigere enn noensinne. Det har vi som produsenter et ansvar for å forberede oss på.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: <a href="https://unsplash.com/@franckinjapan?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Franck V.</a> on Unsplash
Morten Karlsrud, Nordisk sjef i Lenovo
24. juni 2019 - 18:10

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Morten Karlsrud, Nordisk sjef i Lenovo. <i>Foto:  Morten Pettersen</i>
Morten Karlsrud, Nordisk sjef i Lenovo. Foto:  Morten Pettersen

Internet of Things (IoT), kunstig intelligens (AI), utvidet virkelighet (AR) og virtuell virkelighet (VR) blir stadig introdusert og implementert i ulike bransjer. Helse- og omsorgssektoren er en av dem.

Ifølge en ny studie fra Accenture er hele 72 prosent av ledergruppene i denne sektoren enige om at AR kommer til å få enorm vekst og påvirke så å si alle næringer i løpet av de neste fem årene. 

Prognoser fra IDC for 2019 viser at tjenester innen AR og VR kommer til å utgjøre 27 milliarder dollar, som tilsvarer en økning på 92 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Innenfor helse- og omsorg gir blant annet IoT og AI-applikasjoner muligheten til å løse noen av samfunnets største og viktigste utfordringer.

Ved å redusere ventetiden på akuttmottakene åpner man blant annet for praktisering av medisinsk avstandsoppfølging der pasienten ikke trenger å være fysisk tilstede hos lege. Denne typen velferdsteknologi vil bidra til bedre pasientopplevelser, mer effektiv oppfølging og frigjøring av tid og ressurser.

Kunstig intelligens kan også potensielt redde liv, for eksempel med teknologi som kan oppdage og diagnostisere svulster.

Faktum er at IoT fortsetter å ekspandere betraktelig i helse- og omsorgssektoren – og det forventes å oppnå 163,24 milliarder dollar i 2020. Det tilsvarer en årlig vekst på 38 prosent siden 2015, ifølge en nylig publisert prognose fra Market Research.

AR og VR er også en viktig del av fremtiden innen helse og omsorg. Teknologien kan blant annet gi folk mulighet til å besøke sykehuset virtuelt før innleggelse – eller visualisere behandlinger for pasienter for å redusere angst og nervøsitet. 

VR kan også gi barn som blir behandlet på sykehus viktig distraksjon med morsom og dynamisk underholdning, meditasjonsøvelser og terapeutiske spill som bidrar til å takle sykehusoppholdet bedre.

Fremtiden byr på mange teknologiske fremskritt og nye løsninger etterhvert som teknologikostnadene blir lavere og resultatene av teknologien blir bedre. Det betyr at Lenovo og andre teknologiprodusenter må forberede seg på det som kommer i fremtiden og bidra til utvikling.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.