Utbygging av raskt bredbånd i områder der det ikke er kommersielt grunnlag for det, er et spleiselag mellom stat, fylkeskommunene og kommunene.
Til nå har det vært et krav om at kommuner og fylkeskommuner må bidra med et beløp som tilsvarer 30 prosent eller mer av den statlige finansieringen.
Under Inside Telecom-konferansen onsdag sa digitaliseringsminister Karianne Tung at regjeringen planla å fjerne kravet om denne kommunale medfinansieringen, og noen timer senere sendte kommunaldepartementet ut meldingen om at det fra neste år ikke lenger vil være noe slikt krav.
– Støtten må økes
Regjeringen har foreslått 400 millioner kroner til bredbåndstilskudd i sitt forslag til statsbudsjett for 2024. Uten en kommunal andel i finansieringa av bredbåndsprosjekter, vil de statlige bredbåndsmidlene i utgangspunktet rekke til mindre bredbåndsbygging.
Under Inside Telecom-konferansen deltok Tung i en paneldebatt med representanter for Telia, Telenor og Lyse, og fikk klar beskjed om at dersom bredbåndsmålene skal nås, så må beløpene i den statlige bredbåndsstøtten økes.
Digitaliseringsministeren sa imidlertid ingenting om hvorvidt regjeringen planlegger å øke bredbåndsstøtten for å kompensere for bortfallet av kommunale midler.
Under paneldebatten poengterte Tung i stedet at når kravet til kommunal medfinansiering tas bort, så kan det føre til at de mest krevende, lokale prosjektene blir gjennomført raskere.
– Det er økonomisk vanskelige tider i kommunesektoren, og mange kommuner har slitt med å prioritere å bruke penger på bredbåndsutbygging. Gode prosjekter har rett og slett blitt satt på vent fordi den lokale medfinansieringa ikke har vært mulig å hente inn, sa hun.
– De som kan, bør bidra
Departementet peker på at enkelte mindre kommuner i dag sliter med å få bevilget sin 30 prosentandel av prosjektene innenfor sine budsjetter, noe som kan føre til at prosjekter ikke blir gjennomført, eller at det tar lang tid å komme i gang med dem.
– I enkelte kommuner har innbyggerne måttet vente unødig lenge på raskt bredbånd. Det er viktig at vi har høyt tempo slik at de 85.000 husstandene i landet som mangler tilbud om høyhastighetsnett får et slikt tilbud. Samtidig er det viktig at de kommunene og fylkeskommunene som har mulighet til det, bidrar i spleiselaget, sier Tung i meldingen.
Bredbåndsmidlene er fordelt – så mye får hvert fylke