BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kommuner velger alternative IT-løsninger

Norske kommuner skal ha brukervennlige og sikre IT-systemer. Flere velger løsninger basert på åpen kildekode.

20. juli 2005 - 08:26

En velfungerende nettside er blitt et krav til kommunene - og på www.norge.no blir hjemmesidene til alle kommuner i Norge nå evaluert.

digi.no omtalte i forrige uke Kommunenes Sentralforbund (KS) og Kommuneforlaget som har tatt initiativet til et norsk-svensk kommunesamarbeid på åpen kildekode.

    Les også:

Blant aktørene som kjemper om dette markedet er Norsk Distriktsnett (NDN). Selskapet benytter i stor grad åpen kildekodebaserte løsninger for sine tjenester, og kommuner er blitt en viktig målgruppe.

- Å orientere seg i tilbudet fra en kommune i møte med en person er en ting - å finne fram på en nettside er noe helt annet, mener NDN.

Selskapets publiseringsløsning er Plone, som er basert på applikasjonsserveren Zope. Begge deler er fritt tilgjengelige og basert på åpen kildekode. Det er fullt mulig å bygge sin egen publiseringsløsning på Zope, men for mange vil det være enklere er det å ta i bruk en ferdig løsning.

digi.no har tidligere tipset om Plone-teknologien i en Nerdvana-artikkel. Brukergrensesnittet er oversatt til mer enn 20 språk.

Plone kan kjøres på et stort antall plattformer, inkludert Linux, Windows, Mac OS X, Solaris og BSD. Systemet kan knyttes til de fleste relasjonsdatabasene på markedet, også de som er basert på åpen kildekode.

- NDN har nå levert Plone portal til Utsira kommune og Plone-delsystemer til Karmøy kommune med e-postsystemer basert på åpen kildekode, forteller teknisk ansvarlig i selskapet, Nils Jacob Berland, til digi.no.

Karmøy har implementert en sentral katalog med autentisering av brukere og e-postsystem basert på diverse åpen kildekode komponenter. I tillegg har kommunen fått installert et webbaserte e-postgrensesnitt basert på applikasjonsrammeverket Horde, med lokale tilpasninger for alle brukere, inklusiv funksjoner som kalender og oppgaver. En annen lokal tilpasning medfører at alle brukere må ta stilling til om meldingene som sendes, er «uoffisiell» eller «offisiell».

- Sentralisert kontroll med e-post kan være en løsning også for digitale signaturer og kryptering, ettersom det er lite sannsynlig at det er hensiktsmessig med signering og kryptering på arbeidsstasjoner, mener Berland.

Han understeker at systemet Karmøy har i drift nå, ikke løser alle problemer med forfalsking av e-post, men at det vil sørge for bedre struktur internt i kommunen og at det er et system for arkivering.

Den lokale Plone-modulen henter data fra den nasjonale tjenestekatalogen hos Kommuneforlaget. I tillegg vurderer Karmøy å ta i bruk Plone som verktøy for portal og diverse fagsystem.

Berland mener at det er dataflyten og informasjonsarkitekturen som er det viktigste for å få en velfungerende portal.

På samme måte mener han diskusjonen om Office fra MS eller OpenOffice er rimelig kjedelig, det er derimot servere og infrastruktur som gjelder.

Han framhever kategorisering og emnekart som pluss i Plone når det gjelder informasjonsoversikt til kommunene.

- Åpen kildekode handler om en kultur for deling. Dessverre er dette etter mine begreper ikke adressert skikkelig i de nye høringen fra MOD, sier Berland til digi.no.

Han viser til en «jungel» av løsninger med null standardiseringer på e-postkataloger for det offentlige.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra