- Tyveri av programvare i USA betyr 130 000 tapte, amerikanske jobber. Dette sier kongressrepresentanten Howard Coble til Newsbytes.
- Det betyr også mindre penger til forskning og utvikling, noe som vil hindre framtidig produktutvikling. Når man ser på disse kostandene og risikoene for konsumentene, er det klart at Kongressen bør etterforske dette alvorlige problemet.
En studie som ble publisert tidligere i år, viser at selv om andelen av piratkopiert programvare er størst i utviklingslandene, noen steder bortimot 100 prosent, er det helt klart tyveriene i USA som utgjør det største økonomiske tapet, siden USA er det største markedet for programvare samtidig som en firedel av programvaren er piratkopiert. I følge Business Software Alliance, en av de viktigste organisasjonene i bekjempelsen av piratkopiering, er andelen piratkopiert programvare i Norge drøyt 50 prosent. Markedet her er jo mindre enn i USA, men likevel er det klart at tapene blir betydelige.
Piratkopiering foregår på flere forskjellige måter. Mange databrukere kopierer programvaren sin og gir den til venner og bekjente. Bedrifter betaler ofte for færre lisenser lisenser eller kopier enn de faktisk bruker. Det er også lett å finne ulovlig kopiert programvare på Internett. Med noen små forespørsler på de rette stedene, kan man få tak i det aller nyeste av programvare.
CD-ROMer fulle av programvare blir også ofte tilbudt over Internett til betydelig lavere priser enn det den originale programvaren koster. Likevel har produsentene av disse CD-ROMene solid fortjeneste.
- Akkurat som ulovlig narkotika er piratkopiering av programvare et komplekst problem som krever en omfattende løsning, sier en annen representant i Kongressen, Robert Goodlatte.
- Vi må angripe tilbydersiden av problemet ved å slå ned på programvareforfalskere og ulovlige piratoperasjoner på Internett. Men vi må også henvende oss til etterspørselsiden av problemet ved å fortelle konsumentene om risikoen med piratkopiert programvare og betydningen av våre nasjoners lover om opphavsrett.
- Det er virkelig gledelig å se at den amerikanske regjeringen ser på dette problemet, sier Microsofts Mark Murray til Newsbytes. Microsoft, som er verdens største programvarefirma, er også en av de mest aktive firmaene i bekjempelsen av denne virksomheten.
I en studie gjort av International Planning and Research er det beregnet at de årlige tapene i forbindelse med piratkopiering av programvare er 11,3 millarder dollar på verdensbasis.