JUSS OG SAMFUNN

Krevde hemmelig innsyn i Gmail-data

Amerikanske myndigheter benyttet omstridt lov i Wikileaks-etterforskning.

Amerikanske myndigheter ba om å få utlevert data fra Google mer enn 4600 ganger i andre halvdel av 2010. Hvor stor andel av forespørslene som er gjort med utgangspunkt i loven som omtales i artikkelen, er ikke offentlig kjent.
Amerikanske myndigheter ba om å få utlevert data fra Google mer enn 4600 ganger i andre halvdel av 2010. Hvor stor andel av forespørslene som er gjort med utgangspunkt i loven som omtales i artikkelen, er ikke offentlig kjent. Bilde: Google Transparency Report for andre halvdel av 2010
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
11. okt. 2011 - 09:46

Wall Street Journal skriver i en artikkel at den amerikanske regjeringen tidligere i år fikk en hemmelig rettskjennelse som gjorde det mulig å tvinge Google og nettleverandøren Sonic.net til å overlevere informasjon fra e-postkontoer som tilhører Jacob Appelbaum, en av bidragsyterne til Wikileaks.

Det er angivelig ikke selve e-postmeldingene de amerikanske myndighetene har fått utlevert, men IP-adressene som har blitt benyttet ved innloggingen, samt e-post- og IP-adressene til dem Appelbaum har kommunisert med siden 1. november 2009.

Rettskjennelsen ble gitt med utgangspunkt i loven Electronic Communications Privacy Act fra 1986. Loven ble ifølge Wall Street Journal designet for å gi det samme vernet for elektronisk kommunikasjon som allerede eksisterte for telefonsamtaler og vanlig post. Men loven ble utarbeidet på en tid da Internett var forbehold akademikere og militære, weben og nettskyen ennå ikke var oppfunnet, og mobiltelefoner var sjeldne og i liten grad utleverte posisjonsdata.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Loven gjør det mulig for ordensmakten å få utlevert en del informasjon om e-post, mobilbruk og digitale dokumenter uten å ha en ransakingsordre eller å måtte sannsynliggjøre at noe kriminelt har skjedd. I stedet holder det at myndighetene sannsynliggjør at dataene er relevante og viktige i forbindelse med en etterforskning.

Appelbaum skal ikke være siktet for å ha gjort noe galt.

Ifølge Wall Street Journal forsøker en samling av teknologiselskaper, inkludert Google, Microsoft og AT&T, å få kongressen til oppdatere loven, slik at det i større grad vil kreves ransakingsordre i forbindelse med digitale etterforskninger.

Kjennelser knyttet til 1986-loven er ifølge Wall Street Journal nesten alltid unntatt offentlighet. Dessuten forbys gjerne aktørene som må utlevere dataene, å varsle kunden om tilfellet. Dermed kan slike undersøkelser gjøres uten at personen som eier e-posten får vite om det.

Hemmeligholdet resulterer også i at det er vanskelig å si noe om hvor ofte slike kjennelser blir brukt, men tall som Google offentliggjør tyder på at det i alle fall kan skje daglig.

– Dette er en standard etterforskningsmetode som brukes i kriminaletterforskning her dag, hele året, i hele dette landet, sa assisterende statsadvokat John S. Davis under en høring i februar, ifølge Wall Street Journal.

Ifølge avisen forsøkte Sonic.net å bekjempe rettsavgjørelsen. Det er ikke kjent om Google har gjort det samme.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.